Εντονο ενδιαφέρον Kινέζων για απόκτηση ακινήτων στη Βρετανία

Εντονο ενδιαφέρον Kινέζων για απόκτηση ακινήτων στη Βρετανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων στη Μεγ. Βρετανία εκφράζουν τις τελευταίες εβδομάδες –και κυρίως κατά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το δημοψήφισμα για το Brexit και μέχρι σήμερα– οι Κινέζοι επενδυτές, καθώς η υποτίμηση της στερλίνας έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Juwai, η ζήτηση ακινήτων για την αγορά κατοικίας αλλά και για επαγγελματικά ακίνητα της Μεγ. Βρετανίας έχει αυξηθεί κατά 30%-40% από τις 20 Ιουνίου και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν εντείνει το ενδιαφέρον τους, ιδίως μετά την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, καθώς πλέον εκτιμούν ότι η Μεγ. Βρετανία διατηρεί τον ασφαλή επενδυτικό της χαρακτήρα, όντας πλέον και μια φθηνότερη αγορά ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πέντε εβδομάδες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα ήταν και οι πέντε καλύτερες του χρόνου, σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ακινήτων από Κινέζους. Αλλωστε, αξίζει να τονιστεί ότι κατά το διάστημα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, το 50% των Κινέζων επενδυτών ανέστειλε κάθε σχέδιο αγοράς ακινήτου στη χώρα τηρώντας στάση αναμονής. Πλέον, μετά και τη σημαντική πτώση της στερλίνας έναντι του γουάν, που προσεγγίζει το 6% κατά μέσον όρο, η ζήτηση έχει αναζωπυρωθεί σημαντικά.

Πάντως, όπως φαίνεται, το ενδιαφέρον αυτό, τόσο των Κινέζων όσο και άλλων ξένων επενδυτών, κυρίως μη Ευρωπαίων, μέχρι στιγμής δεν μεταφράζεται σε αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων της Μεγ. Βρετανίας έχει υποχωρήσει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, 21,3 δισ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων «πάγωσαν» ως αποτέλεσμα της απόφασης των διαχειριστών να αναστείλουν τη διαπραγμάτευσή τους, ώστε να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων, ανάγκη που προέκυψε λόγω της απόφασης πολλών επενδυτών να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι Κινέζοι επιχειρούν να επωφεληθούν, αγοράζοντας ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα), κυρίως στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αρκετοί κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν εκπτώσεις 10%, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες είχαν μεγάλη ανάγκη να πωλήσουν το ακίνητό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή