«Απόδραση» με φοιτητικό εισιτήριο

«Απόδραση» με φοιτητικό εισιτήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην έχουν την ίδια λάμψη ούτε να έχουν λάβει το ίδιο μερίδιο δημοσιότητας, είναι όμως σίγουρα και τα τέσσερα «χρυσά μετάλλια». Και τα κέρδισαν οι τέσσερις μαθητές, κρατούμενοι των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, κάνοντας το δικό τους σπουδαίο προσωπικό ρεκόρ,πετυχαίνοντας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, σε ένα περιβάλλον που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δεν ευνοεί τη μελέτη και την πρόοδο, τα παιδιά αυτά έκαναν την υπέρβαση, ένα τεράστιο άλμα από το κελί σε ένα καλύτερο μέλλον. Ή τουλάχιστον κατέκτησαν την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον. Διαβάζοντας τη σχετική είδηση στις χθεσινές εφημερίδες, αυτόματα σχεδόν μου ήρθε στο μυαλό η πρόσφατη δήλωση της «χρυσής» Κατερίνας Στεφανίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. «Μας θυμάστε κάθε τέσσερα χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους.

Δεν έχει άδικο. Ετσι είναι. Ισως, όμως, ήταν ο αριθμός «4» που παράλληλα με έβαλε σε σκέψεις για το μετά των νέων του Αυλώνα. Πού θα βρίσκονται και πώς θα είναι σε τέσσερα χρόνια…

Με μεγάλο κόπο και με λίγη τύχη, ήρθε γι’ αυτούς η επιτυχία. Τη χαίρονται πολύ. Διάβασα δυο τρεις συγκινητικές δηλώσεις τους, ξεχείλιζαν αυτοπεποίθηση. Διάβασα και τα γεμάτα υπερηφάνεια λόγια του Πέτρου Δαμιανού, διευθυντή λυκείου στο ΕΚΚΝΑ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα) και στήριγμά τους σε όλη αυτήν την πορεία.

Μετέφερε ένα στιγμιότυπο από τη φυλακή: «Ενα παιδί είχε βγάλει ένα τραπεζάκι έξω από το κελί και καθόταν στον διάδρομο. Δεν καταλάβαινε ούτε φασαρία, τίποτε. Διάβαζε…».

Θα έχει αντοχή στον χρόνο η επιτυχία τους, θα μπορέσουν να χτίσουν πάνω της μια καινούργια ζωή ή θα αποδειχθεί ένα πυροτέχνημα; Υπάρχει μέριμνα για το μετά; Τι θα γίνει αν ένα απ’ αυτά τα παιδιά αποφυλακιστεί προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του;

Θα βγει σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του και να βρει μια δουλειά; Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις, ξέρω καλά όμως την απουσία μέριμνας. Τη βλέπουμε παντού.

Και σε ολυμπιονίκες και σε κρατουμένους. Kαι για τους πρώτους και για τους δεύτερους, η πορεία προς την επιτυχία είναι μακρά, επώδυνη και κυρίως μοναχική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή