Περί αξιών και συμβόλων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει σημασία αν πρόκειται για ένα ποσόν περίπου 30.000 ευρώ και όχι 750.000; Φυσικά και έχει: στην αριθμητική, στη λογιστική, στην οικονομία τελικά. Οχι όμως στο ταμείο της ευθύνης και της ηθικής. Εκεί δεν ισχύουν οι νόμοι της σχετικότητας, της σχετικοποίησης μάλλον. Εκεί και το μικρό είναι μεγάλο. Υπέρογκο. Απαράδεκτο. Ιδιαίτερα αν εξακολουθείς να διατείνεσαι ότι ο δικός σου κόσμος διαφέρει, έχει άλλες ιδέες και άλλες αξίες. Διότι για ισχυρισμούς σαν αυτόν, η μοναδική λυδία λίθος, αυτή που θα τους επικυρώσει ή θα τους εκθέσει, είναι η καθημερινότητα· το πεδίο της πραγματικής ζωής.

Εχει σημασία αν τελικά δεν εκταμιεύτηκαν υπέρ σου ούτε αυτές οι 30.000, γιατί ο φάκελος που είχες υποβάλει ήταν ανεπαρκής και τελικά δεν πήρες το δημόσιο έργο, σαν αρχικός μειοδότης, τη σίτιση δηλαδή των 420 προσφύγων που βρίσκονται στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών; Φυσικά και έχει. Αλλά και πάλι στο επίπεδο της αριθμητικής και των λογιστικών. Οχι όμως στο επίπεδο των συμβολισμών. Γιατί συχνά, αν όχι πάντα, οι συμβολισμοί είναι ισχυρότεροι και από την πραγματικότητα.

Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς θεωρητικός των τεχνών για να κατανοήσει τι ακριβώς συμβολίζει η απόφαση κάποιου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό σίτισης προσφύγων όταν, πρώτον, ο ίδιος τυγχάνει νομαρχιακός υπεύθυνος του κόμματός του για τη μεταναστευτική πολιτική, δεύτερον, το κόμμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, τυχαίνει να κυβερνάει (όπως, πάλι καλά, και σίγουρα πρωτότυπα, το θυμήθηκε η τοπική βουλευτίνα του εν λόγω κόμματος, στην οποία και οφείλεται η καταγγελία) και, τρίτον, συντονίστρια στη δομή φιλοξενίας των προσφύγων είναι στενότατο συγγενικό του πρόσωπο. Οχι, δεν χρειάζεται να ταράξουμε άλλη μία φορά τη μεταθανάτια ησυχία της συζύγου του Καίσαρα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ακόμα και στα πιο βαριά και ήκιστα δημοκρατικά χρόνια του μεταπολεμικού βίου αρκετοί διοικητές στρατοπέδων ανέθεταν σε αριστερούς φαντάρους την ευθύνη σίτισης. Αυτούς εμπιστεύονταν.

Οσο για το τι συμβολίζει για την ποιότητα της αντιπολιτευτικής πρακτικής η επιμονή κομμάτων και μέσων να μιλούν αποκλειστικά για 750.000 ευρώ και να παρουσιάζουν ως γεγονός τετελεσμένο το μη υπάρξαν, κι εδώ η αποκρυπτογράφηση είναι εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή