Νέα δεδομένα για την Τουρκία στα Βαλκάνια

Νέα δεδομένα για την Τουρκία στα Βαλκάνια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επί μια δεκαετία άριστες σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και στο μουσουλμανικό (κυρίως αλβανικό) στοιχείο στα Βαλκάνια, θέτουν σε δοκιμασία η τουρκική πίεση για κλείσιμο των σχολείων του Φετουλάχ Γκιουλέν σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο, αλλά και η απαίτηση για έκδοση προσώπων που σχετίζονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ως τελευταίο παράδειγμα τη ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Πρίστινα, μέσω της οποίας εζητείτο η σύλληψη του Κοσοβάρου δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή του κυβερνητικού PDK Μπεράτ Μπουζάλα, λόγω ανάρτησής του στο Facebook, που εξελήφθη ως παρακίνηση των Κοσοβάρων που έκαναν διακοπές στην Τουρκία να βοηθήσουν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου. Υπήρξε σφοδρή δημόσια αντίδραση από την κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι αλλά και το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα ΑΑΚ του Ραμούς Χαραντινάι.

Την αναστάτωση στο Κόσοβο ενέτειναν οι πληροφορίες για σύλληψη στελεχών του τουρκικού στρατού και της τουρκικής αστυνομίας που είχαν υπηρετήσει στο πλαίσιο των ειρηνευτικών δυνάμεων (KFOR και EULEX) στην περιοχή του Πρίζρεν όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής μειονότητας στη χώρα. Παράλληλα, η Τουρκάλα πρέσβης στην Πρίστινα έχει ζητήσει με δημόσιες συνεντεύξεις της να κλείσουν ιδρύματα που λειτουργούν ως «προέκταση τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το Mehmet Akif, το International School of Prishtina και ένα νηπιαγωγείο. Η τουρκική πίεση προκαλεί έντονες συζητήσεις σε όλες αυτές τις περιοχές, καθώς τα σχολεία του Φετουλάχ Γκιουλέν, εγκαινιάστηκαν εκεί προ περίπου δέκα ετών, έπειτα από την παραίνεση των κυβερνήσεων Ερντογάν. Εκτοτε, στα σχολεία αυτά έχουν φοιτήσει χιλιάδες παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις νέοι που σήμερα αποτελούν την πολιτική και – κάποιες φορές– οικονομική ελίτ αυτών των περιοχών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε επιστολή προς τον Αλβανό πρωθυπουργό κ. Εντι Ράμα, ζητώντας τη συνδρομή του στην εξάρθρωση των γκιουλενικών στη χώρα του. Μέχρι στιγμής, η μόνη χώρα της περιοχής με σημαντική μουσουλμανική μειονότητα που έχει ανταποκριθεί στην τουρκική πίεση, είναι η Βουλγαρία, κάτι που –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– οφείλεται κατά κύριο λόγο στον φόβο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για ένταση των προσφυγικών ροών.

Η διάλυση του δικτύου Γκιουλέν στο εξωτερικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα του κ. Ερντογάν, κάτι το οποίο φαίνεται από κινήσεις καλής θέλησης που έχει κάνει στο εσωτερικό, προκειμένου να διατηρήσει κλίμα διακομματικής συναίνεσης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ως παραδείγματα την απόσυρση διατάξεων νομοσχεδίων που προέβλεπαν ριζική αναδιάρθρωση των νομών και επαρχιών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, την αύξηση του κρατικού ελέγχου στα πανεπιστήμια και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων. Επιπλέον, αποσύρθηκαν κάποιες διατάξεις που προέβλεπαν έκτακτη διαδικασία για την αντικατάσταση δημάρχων και αντιδημάρχων που παύθηκαν λόγω διασυνδέσεων με το πραξικόπημα, από κρατικούς επιτρόπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή