Εκλογές στην ομίχλη για ΕΠΟ

Εκλογές στην ομίχλη για ΕΠΟ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου 35 ημερών, μέχρι την 1η Οκτωβρίου, οπότε ορίστηκαν να διεξαχθούν στα Χανιά οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΟ, θα αποδυθούν οι δύο αντίπαλες «παρατάξεις» που έχουν συγκροτηθεί. Ηδη οι εκλογές αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό των ποδοσφαιρικών Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ, αλλά επηρεάζουν εν γένει όλες τις εκφάνσεις του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος.

Το παλιό μότο «όποιος ελέγχει την ΕΠΟ ελέγχει και τη διαιτησία» καθιστά την ηγεσία της Ομοσπονδίας «μήλον της Εριδος» για τους ισχυρούς του αθλήματος. Ωστόσο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά της ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά και λόγω της αυριανής άφιξης της FIFA στην Αθήνα, όλα δείχνουν εύθραυστα και επομένως ικανά να ανατραπούν: α) Οι ούτως ή άλλως δυσδιάκριτες διαφορές ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων των δύο «παρατάξεων», β) η ορατή έκπτωση του υποψήφιου προέδρου της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκη, μέσα στον Σεπτέμβριο, λόγω του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σε δίκη, με το αδίκημα της απιστίας εις βάρος της Ομοσπονδίας σε βαθμό κακουργήματος και γ) ο πιθανός διορισμός προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ από τη FIFA, αν η ομοσπονδία δεν αλλάξει την απόφαση που πήρε αναδιαρθρώνοντας την αποτελούμενη από τακτικούς δικαστές σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οσον αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων των δύο «παρατάξεων», το Σάββατο 20 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν οι Ενώσεις που απαρτίζουν την επονομαζόμενη «αντιπολίτευση» και ομόφωνα έδωσαν το χρίσμα στον πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας, Ευ. Γραμμένο, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία.

Στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης έδωσαν το «παρών» 25 ΕΠΣ: Αθηνών, Αιτωλοακαρνανίας, Ανατ. Αττικής, Αργολίδας, Αρτας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Ηπείρου, Ηρακλείου, Θεσσαλίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Λέσβου, Μακεδονίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πρέβεζας-Λευκάδας, Σάμου, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Σάλας.

Οι Ενώσεις αυτές καταψήφισαν στη Γ.Σ. του περασμένου Ιουνίου τον διοικητικό απολογισμό της διοίκησης Γκιρτζίκη. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν εκπρόσωποι από τις ΕΠΣ Καστοριάς, Δράμας, Χαλκιδικής, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα τρέξουν της διαδικασίες για να αποκτήσουν «νόμιμες» διοικήσεις.

Στη συγκέντρωση υπήρχαν μέλη των Δ.Σ των ΕΠΣ Καβάλας και Κέρκυρας. Ωστόσο, η πλειονότητα των μελών των Δ.Σ. των δύο αυτών Ενώσεων στηρίζει τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Από την άλλη, υπάρχουν οι Ενώσεις που ψήφισαν υπέρ του διοικητικού απολογισμού του Γκιρτζίκη. Πρόκειται για τις ΕΠΣ: Δυτ. Αττικής, Ευβοίας, Πειραιά, Εβρου, Κεφαλονιάς/Ιθάκης, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Αχαΐας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Θράκης, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Χίου, Ηλείας, Δωδεκανήσου και Θεσπρωτίας. Υπάρχουν Ενώσεις που έχουν ανοιχτή γραμμή και με τις δύο πλευρές και άλλες που έχουν εσωτερική αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα η ΕΠΣ Ευρυτανίας.

Σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας, οι ψήφοι αναμένεται να είναι μοιρασμένες. Η «συμμαχία» Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα Γραμμένου, ενώ ο Ολυμπιακός την υποψηφιότητα Γκιρτζίκη, ο οποίος βάσει νόμου δεν θα έχει δικαίωμα υποψηφιότητας και αυτό αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στη συγκεκριμένη παράταξη και εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την τέλεση των εκλογών.

Στις εκλογές της ΕΠΟ ψηφίζουν οι 55 Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας που έχουν τρεις ψήφους. Υποχρεωτικά ψηφίζει ο πρόεδρος κάθε Ενωσης και δύο μέλη της Ε.Ε. κάθε ΕΠΣ, τα οποία προκύπτουν από εκλογές που διενεργεί η κάθε Ενωση. Δικαίωμα τριών ψήφων έχει και η Football League.

Στη Super League αντιστοιχούν 16 ψήφοι, μία για κάθε ΠΑΕ που είναι μέλος του συνεταιρισμού. Η ψηφοφορία είναι μυστική και γίνεται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τον πρόεδρο και ξεχωριστό ενιαίο για τα μέλη της Ε.Ε. Οι εκλογές για τα υπόλοιπα 20 μέλη της Ε.Ε. (21 μαζί με τον πρόεδρο) γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στην Ε.Ε. εκλέγονται για θητεία τεσσάρων ετών τα πρόσωπα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με το νέο καταστατικό της ΕΠΟ, προβλέπεται η εκλογή μιας γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς και η εκλογή από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ των τεσσάρων προερχόμενων από τη Super League και του ενός από τη Football League, μελών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή