Πώς η Ελλάδα θα παραμείνει ανταγωνιστική

Πώς η Ελλάδα θα παραμείνει ανταγωνιστική

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν σβήνει η Ολυμπιακή Φλόγα, την άλλη ημέρα αρχίζει ο σχεδιασμός της προετοιμασίας των αθλητών για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η «κληρονομιά» του Ρίο ντε Τζανέιρο στον ελληνικό αθλητισμό ήταν έξι μετάλλια. Μπορούν να αποτελέσουν αυτές οι διακρίσεις εφαλτήριο για ανάλογα αποτελέσματα στο Τόκιο; Πώς θα παραμείνει η Ελλάδα σε τροχιά μεταλλίων;

Ερωτήματα… ρητορικά με αποδέκτες τους ιθύνοντες μιας χώρας που βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Τώρα που θα αρχίσουν να… χαμηλώνουν τα φώτα, οι αθλητές θα τοποθετήσουν τα μετάλλια στις τροπαιοθήκες τους και μαζί με τους διακριθέντες αλλά και τα μικρά παιδιά, που θα έρθουν στον χώρο του αθλητισμού θέλοντας να μοιάσουν στην Αννα Κορακάκη, στον Λευτέρη Πετρούνια, στην Κατερίνα Στεφανίδη κ.λπ., θα αρχίσουν τις προπονήσεις σε στάδια γεμάτα προβλήματα. Οι μικροί θα εγκαταλείψουν. Οσοι βρουν χορηγούς θα αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες προπόνησης στο εξωτερικό.

«Στο Ολυμπιακό Στάδιο πρέπει να αλλάξει το ταρτάν. Αποτελεί ντροπή. Δώδεκα χρόνια κάνουμε προπόνηση στον κλειστό. Ο Φιλιππίδης δεν έκανε ένα άλμα σε εξωτερικό χώρο, ο Τσάκωνας δεν μπορούσε να τρέξει 200άρι. Ετοιμαζόμαστε για τον ανοικτό στίβο και κάνουμε προπόνηση σε κλειστό. Δεν πάει άλλο. Διαφορετικές οι συνθήκες (φωτισμός κ.λπ.) του ανοικτού από τον κλειστό», μας αποκαλύπτει ο προπονητής του στίβου και υπεύθυνος για το κλιμάκιο του ΟΑΚΑ, Γκεόργκι Πομάσκι.

Την περασμένη δεκαετία υπήρχαν πολλά κίνητρα (κάποια ήταν ίσως υπερβολικά) που αποτελούσαν δέλεαρ τόσο για τα νέα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτά τα κίνητρα έχουν συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα σωματεία από τους πρωταθλητές του μέλλοντος. Μάλιστα, όπως μας αποκαλύπτει, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, υπήρξε παρέμβαση για περαιτέρω μείωση ακόμη και μία εβδομάδα πριν από τη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο: «Ολοι γνωρίζουμε για τα πριμ, τα οποία το 2014 μειώθηκαν κατά 50%. Επτά ημέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες στη Βραζιλία πέρασαν ένα άρθρο σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, θα αποφασιστεί μετά τη διοργάνωση το ποσό που θα πάρουν οι Ολυμπιονίκες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δηλαδή οι αθλητές μας θα παρακαλάνε να μην έχουν άλλοι αθλητές επιτυχίες για να πάρουν περισσότερα χρήματα; Επίσης, από την 4η θέση και κάτω δεν υπάρχει καμία επιβράβευση».

Ο Κώστας Φιλιππίδης βρίσκεται δύο δεκαετίες στον αθλητισμό. Ο πρωταθλητής του επί κοντώ γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται για να συνεχιστεί η «άνοιξη» του χώρου. «Πρέπει να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός.

Αυτό ξεκίνησε να κάνει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν αθλητή». Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί χωρίς σχεδιασμό δεν προχωράει τίποτα από μόνο του. Για να υλοποιηθεί μία στρατηγική χρειάζονται τακτικές. Πρέπει από νωρίς να υπάρξει προγραμματισμός. Πρέπει να σκεφτούμε πόσα μετάλλια θέλουμε στο Τόκιο και πώς μπορούν να έρθουν.

Πιστεύω ότι, εάν υπάρχει θέληση, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες μπορούν να βρουν αυτές τις τακτικές και να τις υλοποιήσουν», δήλωσε στην «Κ» ο παγκόσμιος πρωταθλητής του κλειστού στίβου.

Με τον Κώστα Φιλιππίδη συμφωνεί και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών: «Χάρη στο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε ο κ. Καπράλος, οι αθλητές έκαναν καλή προετοιμασία. Πιστεύω ότι θα βρεθούν και άλλοι ιδιώτες να βοηθήσουν γιατί ο αθλητισμός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς που προβάλλουν τη χώρα. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί και η υποδομή. Εκτός από τους πρωταγωνιστές να βοηθήσουν και τα νέα παιδιά με ταλέντο ώστε να υπάρχει και μέλλον. Ενας άλλος τομέας είναι οι προπονητές. Πρέπει και αυτοί να έχουν διευκολύνσεις, διότι είναι αλληλένδετοι με τους αθλητές. Εμείς, ως Σύλλογος, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε προς αυτές τις κατευθύνσεις», υπογράμμισε η ασημένια Ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα πόλο.

Οι κακές εγκαταστάσεις αποτελούν ένα από τα βασικά «αγκάθια» για την εξέλιξη του αθλητισμού. «Ξέρω ότι δεν γίνεται να έχουμε 50 ταρτάν, αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο πρέπει να υπάρχει ένα. Πρέπει να γίνουν στη χώρα πέντε κέντρα αθλητισμού. Στο ΟΑΚΑ έδιναν στον Γιαννιώτη για μία ώρα την πισίνα, με αποτέλεσμα ο αθλητής να ψάχνει εκτός Αθηνών. Δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε διακρίσεις στο Τόκιο με αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο προπονητής Γκεόργκι Πομάσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή