Μεγαλώνει το ρήγμα στους Εργατικούς

Μεγαλώνει το ρήγμα στους Εργατικούς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξεία εσωκομματική κρίση έχει προκαλέσει στο Εργατικό Κόμμα η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη φιλο-ευρωπαϊκή κομματική πτέρυγα να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Οουεν Σμιθ ως προέδρου, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την απομάκρυνση του σημερινού ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παρότι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών δεν αναμένεται να ανακοινωθεί παρά στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη νίκη του νυν προέδρου Τζέρεμι Κόρμπιν να θεωρείται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο, ο κ. Σμιθ δεν εννοεί να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία, γεφυρώνοντας το ρήγμα στο κόμμα. Σε δήλωσή του, αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σμιθ ανέφερε: «Ο βρετανικός λαός έγινε αποδέκτης ψευδολογιών από την εκστρατεία υπέρ του Brexit. Η κ. Μέι μιλά για έξοδο από την Ενωση, χωρίς όμως να μας εξηγεί τι σημαίνει αυτό. Θα αφορά άραγε την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, το άνοιγμα του εθνικού συστήματος υγείας στον ξένο ανταγωνισμό ή στην αναστολή του καθεστώτος ελεύθερου εμπορίου με τους γείτονές μας;».

Ο Σμιθ έθεσε, έτσι, την Τετάρτη το ζήτημα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος, στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο Εργατικό Κόμμα. Η άρνηση του κ. Κόρμπιν να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, τον σπρώχνει στο πλευρό της κυβέρνησης, προσφέροντας δυνητικά στην Τερέζα Μέι κρίσιμες ψήφους στην αναμενόμενη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με θέμα την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Μία νίκη του Οουεν Σμιθ στις εσωκομματικές εκλογές θα μπορούσε να σημάνει άτυπη φιλο-ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συμμαχία Εργατικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Πράσινων, ικανή να υποχρεώσει την Τερέζα Μέι να αποδεχθεί κάθε όρο που θα θέσει ο νέος ηγέτης των Εργατικών, όπως τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ή ακόμη και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Αυτή η προοπτική, όμως, θα απειλούσε σοβαρά τη συνοχή του Εργατικού Κόμματος, καθώς ο νέος ηγέτης θα εμφανιζόταν να αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση των 17 και πλέον εκατομμυρίων ψηφοφόρων –πολλοί από αυτούς Εργατικοί– που ψήφισαν τον Ιούνιο υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση του Οουεν Σμιθ να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο κατηγόρησε για «μαλθακή στάση» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υπογραμμίζει την πρόθεσή του να εμφανίσει τον Κόρμπιν ως επικίνδυνο αριστεριστή, ανίκανο να τιθασεύσει τις ιδεολογικές του εμμονές για να διαχειρισθεί ευαίσθητα πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα, όπως αυτό της παραμονής της Βρετανίας στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή