Βαθύτερη η ύφεση το β΄ τρίμηνο λόγω πτώσης εξαγωγών, κατανάλωσης

Βαθύτερη η ύφεση το β΄ τρίμηνο λόγω πτώσης εξαγωγών, κατανάλωσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτερη η ύφεση της ελληνικής οικονομίας από ό,τι αρχικά είχε υπολογίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Στα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται μεγαλύτερη ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ύφεση 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, (έναντι 0,7% και 0,8% αρχικών προβλέψεων). Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% (β’ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο), όταν η προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ είχε κάνει λόγο για αύξηση κατά 0,3%.

Οι διαφορές που οδήγησαν σε ετήσια μείωση του ΑΕΠ 0,9% έναντι πτώσης 0,7% που αρχικά είχε εκτιμηθεί προκύπτουν από τη χρησιμοποίηση νέων στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Ειδικότερα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Tριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1%.

• Μείωση κατά 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

• Πτώση 0,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Eτήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7%.

• Μείωση κατά 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 26,5%.

• Μείωση κατά 7,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 22,6%.

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η αναθεώρηση της εκτίμησης του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και μάλιστα επί το δυσμενέστερον, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία σέρνεται σε ύφεση, και μάλιστα ακόμη πιο βαθιά, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που βρίσκεται σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο. Αυτό είναι το οδυνηρό “αποτύπωμα” των εμμονών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή