Πάνω από 12.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά, προβλήματα υγιεινής

Πάνω από 12.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά, προβλήματα υγιεινής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας έχουν προκύψει στα νησιά από τη συνεχιζόμενη καθημερινή ροή μεταναστών και προσφύγων, ενώ οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπέρασαν πλέον συνολικά τους 12.000. Χθες από νωρίς το πρωί έφθασαν στα νησιά 400 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο τρεις βάρκες με 175 συνολικά επιβαίνοντες, στην Κω 128 και στη Χίο 89.

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στο hotspot στη Λέσβο, καθώς τον τελευταίο μήνα οι παραμένοντες στο νησί έχουν υπερδιπλασιαστεί. Προχθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαν φθάσει στο νησί 124 άτομα, ενώ συνολικά στο hotspot στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ παρέμεναν 5.059 πρόσφυγες και μετανάστες. Ετσι οι χθεσινοί νεοαφιχθέντες παρέμειναν στο λιμάνι, πίσω από το κτίριο όπου στεγάζεται το κολυμβητήριο, εφόσον δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθούν στη Μόρια, όπου όμως υπάρχει η δυνατότητα επίσημης καταγραφής και λήψης αποτυπωμάτων.

Στο hotspot στη Μόρια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υγιεινής λόγω του υπερπληθυσμού, ενώ οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι κινούνται όλη τη μέρα στο νησί και κυρίως στη Μυτιλήνη, καθώς δεν υπάρχει χώρος στα κέντρα φιλοξενίας. Τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς είναι πλέον καθημερινά στη Μυτιλήνη, είτε εναντίον ντόπιων είτε όμως και μεταξύ των προσφύγων, καθώς άνθρωποι διαφορετικής εθνικότητας συχνά συγκρούονται ακόμα και με ασήμαντες αφορμές. Και στη Χίο όμως καταγγέλλεται ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα περιστατικά κλοπών, τα οποία οι ντόπιοι αποδίδουν στους μετανάστες που βρίσκονται για μήνες στο νησί χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Το Λιμενικό έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις μεταναστών που κρύβονται προκειμένου να καταφέρουν να ταξιδέψουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά.

Στη Χίο στο μεταξύ παραμένουν 3.221 άτομα, ενώ το hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. χωρά 1.100. Στην Κω παραμένουν 1.242 άτομα σε εγκατάσταση χωρητικότητας 1.000 και στη Σάμο βρίσκονται 1.341 άτομα, ενώ στο hotspot μπορούν να φιλοξενηθούν έως 850. Συνολικά στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες το πρωί 11.690 άτομα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να μειωθούν οι παραμένοντες. Οσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά μεταφέρονται άμεσα σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα, ενώ 300 άτομα που έχουν δηλώσει πρόθεση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσα στην εβδομάδα σχεδιάζεται να έρθουν στην Αθήνα. Ωστόσο αρκετοί που έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για άσυλο, τρίπτυχο με τα στοιχεία τους και έπρεπε να προωθηθούν στην ενδοχώρα, παραμένουν στα νησιά έως ότου ολοκληρωθούν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν.

Στον καταυλισμό της Ριτσώνας στην Εύβοια, στο μεταξύ, ο οποίος έχει στηθεί σε πρώην βιομηχανικό χώρο, αρκετές εγκυμονούσες ξεκίνησαν απεργία πείνας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για αυτές και τα παιδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή