Ρούσεφ: Δεν διέπραξα έγκλημα

Ρούσεφ: Δεν διέπραξα έγκλημα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καταψηφίσουν την πρόταση για οριστική καθαίρεσή της κάλεσε χθες τους γερουσιαστές της Βραζιλίας η εκλεγμένη πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «πραξικόπημα». «Ηρθα για να σας κοιτάξω στα μάτια, εξοχότατοι, και να σας πω ότι δεν διέπραξα κανένα έγκλημα», δήλωσε σε ήρεμο ύφος η 68χρονη πολιτικός, που κατηγορείται ότι διέπραξε αλχημείες στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να διευκολύνει την επανεκλογή της.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της η Ντίλμα Ρούσεφ επέδειξε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, η φωνή της «έσπασε» και με δυσκολία συγκράτησε τα δάκρυά της όταν αναφέρθηκε στις πιο δύσκολες δοκιμασίας της ζωής της – τον βασανισμό της από τη στρατιωτική χούντα σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν μέλος ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης και την πιο πρόσφατη μάχη της με τον καρκίνο.

«Δύο φορές αντίκρισα τον θάνατο πρόσωπο με πρόσωπο: όταν βασανίστηκα επί μέρες και αναγκάστηκα να υποστώ μορφές κακοποίησης που μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για την ανθρωπότητα και το νόημα της ζωής, κι όταν αντιμετώπισα μια σοβαρή και εξαιρετικά επώδυνη νόσο που θα μπορούσε να έχει τερματίσει τη ζωή μου», δήλωσε η Ρούσεφ για να προσθέσει: «Σήμερα φοβάμαι μόνο για τον θάνατο της δημοκρατίας, για την οποία πολλοί από μας, σ’ αυτή την αίθουσα, αγωνιστήκαμε».

Η ψηφοφορία που θα σφραγίσει το μέλλον της Ρούσεφ αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ή αύριο. Ολα δείχνουν ότι οι αντίπαλοι της Ρούσεφ θα συγκεντρώσουν την αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων, οριστικοποιώντας την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου, θέτοντας τέλος στην επί 13 χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το αριστερών καταβολών Κόμμα Εργατών. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας ο προερχόμενος από το κεντροδεξιό κόμμα πολιτικός Μισέλ Τέμερ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου από τον περασμένο Μάιο, μετά την προσωρινή, σε πρώτη φάση, απομάκρυνση της Ρούσεφ από την άσκηση των καθηκόντων της.

Η δημοτικότητα του 75χρονου Τέμερ –ο οποίος, σε αντίθεση με τη Ρούσεφ, κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς– βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως έδειξε η μαζική αποδοκιμασία που εισέπραξε κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή