Τα προαπαιτούμενα, ψηλά στην ατζέντα Μαξίμου

Τα προαπαιτούμενα, ψηλά στην ατζέντα Μαξίμου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οριστικοποίηση συγκεκριμένων μέτρων για την αναθεώρηση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους είναι το μέτωπο στο οποίο στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, είναι σαφής η προσπάθεια να απαλυνθούν οι επιπτώσεις από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η έναρξη των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές χθες έδειξε ότι ο δρόμος δεν θα είναι ούτε απλός ούτε εύκολος, με βασική προς εκπλήρωση υποχρέωση τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία για λειτουργία απευθείας «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους καταδεικνύει τη διάθεση και των δύο πλευρών να αντιμετωπισθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, πιθανές εμπλοκές στη διαπραγμάτευση, οι οποίες –όπως έχει δείξει η εμπειρία– εάν αφεθούν να μακροημερεύσουν, τείνουν να επιβαρύνουν συνολικότερα το κλίμα.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επισήμανε σε δηλώσεις της (ρ/σ Real) ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και, σε συνέχεια της συμφωνίας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αναμένει από όλες τις πλευρές να κινηθούν με υπευθυνότητα. Παράλληλα, τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη, αναφερόμενη και στο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα υποβαθμίζει το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της αντίδρασης της Κομισιόν στη νέα δικαστική εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής, Ανδρέα Γεωργίου. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι το θέμα δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις και ότι πρόκειται για ζήτημα της Δικαιοσύνης και ότι, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής παρέμβασης.

Στο εσωτερικό μέτωπο και αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση επανέρχεται στη συνθηματολογία περί κατάργησης του φόρου και αντικατάστασής του από φόρο στην ακίνητη περιουσία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι τα νέα σημειώματα για τον φόρο είναι μειωμένα στις λαϊκές περιοχές και αυξημένα για τις ακριβές περιοχές, θέλοντας να δώσει μια διάσταση ταξικής δικαιοσύνης στις παρεμβάσεις που έγιναν στον φόρο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην ομιλία του στη ΔΕΘ να κάνει αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με έναν νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας.

Οι συχνότητες

Το έτερο μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση το τρέχον διήμερο είναι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Η κυβέρνηση φρόντισε επικοινωνιακά να φορτίσει το κλίμα, τόσο με τον τρόπο που επελέγη να γίνει η διαδικασία όσο και με τα χαρακτηριστικά κομβικής μάχης με τη διαπλοκή που έχει προσδώσει στον διαγωνισμό. Την όλη διαδικασία παρακολουθούν στενά από το γραφείο του πρωθυπουργού, και θεωρείται κρίσιμο να φθάσει στο τέλος ο διαγωνισμός χωρίς «παρατράγουδα» και σκιές. Ο κ. Τσίπρας θέλει να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη με τη διαδικασία αδειοδότησης να έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να μπορεί να μιλήσει για υλοποίηση των δεσμεύσεων περί πάταξης της διαπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή