Ο Εμφύλιος εισάγεται στα βιβλία

Ο Εμφύλιος εισάγεται στα βιβλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου θα μελετώνται στο ελληνικό σχολείο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Μάλιστα, ο ίδιος εξήγγειλε αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης, μετέχοντας την Κυριακή σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εταιρεία Διάδοσης Ιστορικών στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, δήλωσε ότι «η εκδήλωση έχει στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του Εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η Ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδό της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής Ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων Ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής Ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την Ιστορία με σεβασμό στη μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων, και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα». Παράλληλα, ο υπουργός παρευρέθη στα εγκαίνια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμυνταίου και δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στη βιβλιοθήκη, το οποίο θα συνεχίσει το έργο της αρχειοθέτησης.

Κινητοποιήσεις

Ως προς τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενόψει της σχολικής χρονιάς, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προγραμματίσει νέα, μετά εκείνη την Παρασκευή, συγκέντρωση για αύριο στις 12.30 μ.μ. στο υπ. Παιδείας, με αιτήματα την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το ωράριο και τη λειτουργία του ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών για την κάλυψη των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση, την υλοποίηση όλων των προσλήψεων αναπληρωτών σε μία φάση, πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ως προς τη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον κ. Φίλη την Παρασκευή, το Δ.Σ. απεχώρησε και σε οξεία ανακοίνωση ανέφερε ότι «όταν έφτασε η ώρα των απαντήσεων στα πιεστικά και ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν, ανέλαβε δράση ο διευθυντής του γραφείου του κ. Φίλη που με απαξιωτικές φράσεις και προκλητική συμπεριφορά έκανε μονόδρομο τη λήξη της συνάντησης από τη στιγμή που ο κύριος υπουργός δεν φρόντισε να επανορθώσει επαναφέροντας το διευθυντικό στέλεχος στον πολιτισμένο διάλογο, αλλά και να ανακαλέσει φράσεις που και ο ίδιος απεύθυνε προς τα Δ.Σ., μιλώντας για ψεύτες και για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή