Γερμανικοί ποιμενικοί «χτένισαν» την Κρήτη

Γερμανικοί ποιμενικοί «χτένισαν» την Κρήτη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Σε πλήρη δράση ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε η Κρητική Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά από την Ισπανία ανταποκρίθηκαν άμεσα στις καταγγελίες που έγιναν από διαφορετικά σημεία του νησιού.

Αρχικά το Σάββατο το πρωί η Ντάικα με τον εκπαιδευτή της, τον Σπύρο, «χτένισαν» την περιοχή Ξηροπήγαδο, κοντά στον οικισμό Γάλιπε Ηρακλείου. Είχε προηγηθεί καταγγελία για δηλητηρίαση σκύλου από δόλωμα. Η καταγγελία επιβεβαιώθηκε και η Ντάικα εντόπισε τα πτώματα ενός σκύλου, μιας γάτας και ενός πετροκούναβου (ζουρίδα). Επιπροσθέτως, εντόπισε και 3 δολώματα (κομμάτια σαλάμι με δηλητήριο) τα οποία περισυνελέγησαν και υποβλήθηκε μήνυση.

Την ίδια μέρα, ο Γιάννης και η Καρίνα ανταποκρίθηκαν σε καταγγελία κυνηγού ο οποίος έχασε το ένα του σκυλί, όμως κατάφερε να σώσει το δεύτερο. Τα σκυλιά κατανάλωσαν δηλητηριασμένα δολώματα σε περιοχή ανάμεσα στον Αγιο Ονούφριο και στον Καλαθά, στο Ακρωτήρι Χανίων. Η Καρίνα εντόπισε άλλον ένα δηλητηριασμένο σκύλο, αλλά δεν εντόπισε άλλα δολώματα.

Την Κυριακή η Ντάικα, κατόπιν καταγγελίας, εντόπισε στη θέση Κατσοπρινιάς, κοντά στον οικισμό Καινούργιο Χωριό Ηρακλείου, 8 δολώματα και νεκρά ένα πετροκούναβο (ζουρίδα) και ένα σκαντζόχοιρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς οι καταγγελίες που γίνονται είναι πολλές και αφορούν περιοχές σε ολόκληρη την Κρήτη. Ετσι η Ντάικα και η Καρίνα, δύο γερμανικοί ποιμενικοί ηλικίας 18 μηνών, έχουν διαρκώς υπηρεσία. Στόχος των δύο ομάδων που συστάθηκαν στο νησί είναι η μείωση των κρουσμάτων δηλητηρίασης προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, απωλειών λαγωνικών σκύλων, αλλά και θανατηφόρων κρουσμάτων δηλητηρίασης ανθρώπων της υπαίθρου.

Η προσπάθεια γίνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα – Πρόγραμμα After-LIFE».

Τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά, με μια οσφρητική ευαισθησία χίλιες φορές δυνατότερη από την ανθρώπινη, μπορούν να συλλάβουν τις δυνατές οσμές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δηλητηριασμένα δολώματα (μια αρκετά περιορισμένη οικογένεια εξαιρετικά τοξικών βιοκτόνων που συχνά χρησιμοποιούνται στη γεωργία), οι οποίες μεταφέρονται από τα ρεύματα αέρα και μαρτυρούν την προέλευσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή