Αναβίωση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» εξαιτίας του Brexit

Αναβίωση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» εξαιτίας του Brexit

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκ νέου ενεργοποίηση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» προχωρεί η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία, με στόχο να θωρακίσει την Ευρώπη έναντι των προκλήσεων που σχετίζονται με τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το «Τρίγωνο» είχε συγκροτηθεί ως θεσμός στην πόλη της Βαϊμάρης πριν από 25 χρόνια (1991), μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να αντιμετωπισθεί η τότε νέα πραγματικότητα. Σήμερα την πρωτοβουλία λαμβάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ζαν-Μαρκ Ερό, οι οποίοι σε πρώτη φάση συναντήθηκαν με τον Πολωνό ομόλογό τους την Κυριακή. Προανήγγειλαν δε τη συνάντηση των τριών ηγετών των αντίστοιχων χωρών τον Νοέμβριο στη Γαλλία. Τελευταία φορά κατά την οποία υπήρξε συνεδρίαση της τριμερούς ομάδας ήταν πριν από πέντε χρόνια, ενώ ο κ. Σταϊνμάγερ υπενθύμισε τον σοβαρό ρόλο που αυτή διαδραμάτισε μετά και την ένταξη των πρώην κομμουνιστικών χωρών στην Ε.Ε.

Αξιόμαχο φρόνημα

Εχοντας τη συγκεκριμένη εμπειρία και μπροστά στα νέα δεδομένα και την αβεβαιότητα, το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» πιθανώς να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται. «Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει συνιστά τη μείζονα πρόκληση, ενώ αποτυπώνει ένα σφάλμα της Ε.Ε. – κι εμείς οφείλουμε να το διορθώσουμε», παρατηρεί ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόβσκι. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των τριών εταίρων σε θέματα όπως η μετανάστευση, το οποίο ωστόσο δεν εθίγη ιδιαιτέρως την Κυριακή. Επιπλέον, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι στο μέλλον οι συναντήσεις θα είναι συχνότερες και θα υπάρχει δυνατότητα άμβλυνσης των διαφορών. «Χρειαζόμαστε μία δυναμική και καλύτερα οργανωμένη Eυρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση. «Είναι αναγκαίο να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες πως η Ε.Ε. τους είναι χρήσιμη με χειροπιαστά μέτρα και έργα σε πεδία όπως η ασφάλεια, η απασχόληση και η μετανάστευση».

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν απλουστευτικές απαντήσεις στα θέματα της Ευρώπης, αλλά, ταυτόχρονα, εξέφρασαν τη βούλησή τους να δείξουν στους πολίτες της πως ενωμένες οι χώρες και όχι αυτονομημένες μπορούν να απαντήσουν πιο αποτελεσματικά. Τέλος, ανέφεραν πως βασικό μέλημά τους πέραν της ασφάλειας είναι και τα οικονομικά θέματα, όπως η συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθεί η καινοτομία, να προσελκυσθούν επενδυτές, να εναρμονιστεί το φορολογικό καθεστώς και οι προνοιακές δομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή