Κομισιόν: Φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η Apple

Κομισιόν: Φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η Apple

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους ύψους έως 13 δισ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η Apple, στον απόηχο της ευρωπαϊκής έρευνας για τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και της Iρλανδίας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που διεξήγαγε έρευνα επί της συγκεκριμένης συμφωνίας χαρακτήρισε ως παράνομη κρατική βοήθεια την πρακτική των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που υιοθέτησε το Δουβλίνο προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση αυτή.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το πλήρες ποσό του φόρου είχε καταβληθεί αρνούμενος ότι υπήρξε οποιαδήποτε κρατική βοήθεια. Εξάλλου, ο Μάικλ Νούναν τόνισε ότι θα ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για να ασκήσει έφεση προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του φορλογικού συστήματος και να παρέχει φορολογική ασφάλεια στις επιχειρήσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι θα προσφύγει δικαστικά.

Το υπέρογκο ποσό που καλείται να πληρώσει η Apple είναι 40 φορές υψηλότερο από αυτό που κλήθηκε στο παρελθόν να πληρώσει εταιρεία σε αντίστοιχη περίπτωση. Ωστόσο θα μπορούσε να μειωθεί στην περίπτωση που άλλες χώρες επιδιώξουν υψηλότερους φόρους από τον «γίγαντα της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με την Κομισιόν το ποσοστό φορολογίας στην περίπτωση της Apple διαμορφωνόταν σύμφωνα με το κέρδος επί των πωλήσεων των προϊόντων της σε ευρωπαϊκό έδαφος και κυμαινόταν από 1% το 2003 έως 0,005% το 2014.

«Η Ιρλανδία παρείχε παράνομη φορολογική διευκόλυνση στην Apple που της επέτρεψε να πληρώσει πολύ χαμηλότερους φόρους συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις στο πέρασμα πολλών ετών», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ, η στάση της οποίας απέναντι σε πολλές πολυεθνικές αμερικανικές εταιρείες έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον που κατηγορεί τις Βρυξέλλες για προστατευτισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή