Οι δυσαναπλήρωτοι «Απόντες» δίνουν το «παρών» στο Μουσείο Φρυσίρα

Οι δυσαναπλήρωτοι «Απόντες» δίνουν το «παρών» στο Μουσείο Φρυσίρα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλών ειδών συλλέκτες. Κάποιοι δίνουν έμφαση αποκλειστικά στο αντικείμενο, άλλοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον δημιουργό έτσι ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα αυτήν τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη ιδιοφυΐα και την έκφρασή της.

Ο Βλάσης Φρυσίρας σίγουρα ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Σε ολόκληρη την πορεία του, οι καλλιτέχνες «βάραιναν» όσο και τα έργα τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είχε διαπροσωπικές σχέσεις με δεκάδες εικαστικούς, με ορισμένους δε από αυτούς είχε και στενές φιλίες, σχέσης αγάπης και συμπόρευσης. Ευεξήγητο για κάποιον που θα ήθελε και ο ίδιος να έχει γίνει ζωγράφος.

Αυτή η στάση του φαίνεται καθαρά στη συγκρότηση της συλλογής αλλά και στις επιλογές που έχουν γίνει στο Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του το 2000. Για τη φθινοπωρινή σεζόν πάντως, ο ίδιος επέλεξε να κάνει ένα πολύ ξεχωριστό εγχείρημα.

Πρόκειται για το αφιέρωμα με τίτλο «Απόντες», το οποίο είναι ήδη έτοιμο από τον Ιούλιο και φιλοξενείται μέχρι και τον Δεκέμβριο στο κτίριο της Μονής Αστερίου 3. Παρουσιάζονται έργα από 29 καλλιτέχνες της συλλογής του Μουσείου, οι οποίοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή, είναι όμως παρόντες χάρις στην καλλιτεχνική τους παρακαταθήκη.

Οπως γράφει και το προλογικό σημείωμα της έκθεσης: «Ανασυνθέτοντας τα κίνητρα των κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, προσωπικών και καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων, οι “Απόντες” καταδεικνύουν ότι, ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου, υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς τα έργα τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στον χρόνο».

Στην Πλάκα θα δει κανείς έργα του Λεονάρντο Κρεμονίνι, του Dado, του Leon Golub, του Philippe Perrot, του R.B. Kitaj και του Jean Rustin.

Υπάρχει όμως και μια πλειάδα συμπατριωτών μας που έφυγε πρόσφατα ή πριν από καιρό αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όπως ο Ντίκος Βυζάντιος, ο Παναγιώτης Γράβαλος, ο Γιώργος Γκολφίνος, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, ο Χρήστος Καπράλος, η Βάσω Κατράκη, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Κώστας Πανιάρας, ο Δήμος Σκουλάκης, η Χρύσα Ρωμανού, ο Νίκος Χουλιαράς, ο Πάνος Φειδάκης, ο σπουδαίος Ελληνας της διασποράς Τζον Χριστοφόρου κ.ά.

Γιώργης Λάππας

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται βέβαια και στον Γιώργη Λάππα, που πέθανε πριν από μερικούς μήνες, τον Ιανουάριο του 2016. Με τους περισσότερους από τους εκλιπόντες, ο Βλάσσης Φρυσίρας είχε γνωριμία και φιλία έχοντας συχνές επισκέψεις στα ατελιέ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή