Πρόσωπα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, ένας από τους γνωστότερους Τούρκους λογοτέχνες. Ο Βεντάτ Τουρκαλί (ψευδώνυμο του Αμπντουλκαντίρ Πιρχασάν) (φωτ.) είχε σπουδάσει λογοτεχνία, είχε διδάξει αλλά και εργαστεί ως διορθωτής σε εφημερίδα. Το 1951 συνελήφθη σε νεαρή ηλικία για την πολιτική του δράση και είχε φυλακιστεί για επτά χρόνια. Αφού εξέτισε την ποινή του αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, όπου έγραψε πάνω από σαράντα σενάρια, ενώ σκηνοθέτησε και τρεις ταινίες. Το πνευματικό του έργο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του τουρκικού σινεμά.

(…) Για όσους, σπουδαίους εννοείται, Αμερικανούς συγγραφείς δεν καταφέρνουν να πάρουν το Νομπέλ Λογοτεχνίας, υπάρχει και το αντίστοιχο βραβείο στα αμερικανικά γράμματα: να βρεθούν αντίτυπα του έργου τους στη Library of America. Κάτι τέτοιο, όπως έχει δείξει η Ιστορία, συμβαίνει με διάσημους… νεκρούς. Φέτος, αυτό αλλάζει. Ετσι, το «The Complete Orsinia» της Ούρσουλα Λε Γκεν (φωτ.) θα γίνει ο τόμος αρ. 281 που θα βρει μια θέση στα ράφια της αθανασίας της αμερικανικής λογοτεχνίας από τις 6 Σεπτεμβρίου.

(…) Υπηρέτησε την αρχαιολογία με ζήλο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης, επίτιμος διευθυντής αρχαιοτήτων, που έφυγε προχθές από τη ζωή, υπήρξε εργάτης της επιστήμης. Αναδείχθηκε σε έναν διακεκριμένο αρχαιολόγο, ο οποίος εργάστηκε με προσήλωση και υπευθυνότητα σε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: Αν. Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Εδεσσα, Θεσσαλία, Αττική. Από το 2000 και μέχρι τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε διευθυντής Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού.

(…) Καλεσμένος της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας ξανάρχεται στην Αθήνα ο Πίτερ Μπρουκ. Θα παρουσιάσει στο Θέατρον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από τις 20/10 έως τις 27/10, το νέο του έργο «Battlefield», που αντλεί υλικό από ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορικής εννιάωρης «Μαχαμπαράτα», παράστασης-σταθμού στην πορεία του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή