Πώς θα «σχίσουν» και την ανεργία

Πώς θα «σχίσουν» και την ανεργία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατάλαβε άραγε; Το άκουσαν οι υπόλοιποι, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αντελήφθησαν τη σημασία, την ιστορική βαρύτητα της ιδέας που εκστόμισε; Ο λόγος για τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. Χθες το πρωί ήταν καλεσμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Μία από τις παραμέτρους που έχει επισημανθεί όλο το προηγούμενο διάστημα είναι αυτή της απώλειας θέσεων εργασίας από το κλείσιμο καναλιών, καθώς ο αριθμός των πανελλαδικής εμβέλειας αδειών εκπομπής περιορίζεται σε τέσσερις. Η ίδια η κυβέρνηση προσδιόρισε με σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 1.000 τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Αυτή η παράμετρος ετέθη υπ’ όψιν του κ. Ζαχαριάδη και των υπολοίπων συνομιλητών του στο πάνελ της χθεσινής εκπομπής. Και ο ίδιος έσπευσε να δώσει τη λύση. Αν αυτό είναι το πρόβλημα (σ.σ. η απώλεια θέσεων εργασίας), σας λέω ότι εισηγούμαι αύριο το πρωί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουμε στη Βουλή διάταξη με την οποία θα ορίζεται στους 600 ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός απασχολουμένων σε κάθε κανάλι από 400 που προβλέπει ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις σήμερα, οπότε δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Ας παραβλέψουμε την ανακατωσούρα που θα έφερνε μια τέτοια πρόβλεψη (η οποία ουσιαστικά μεταφράζεται σε κατά 50% αύξηση του προσωπικού και, κατ’ επέκταση, του εργασιακού κόστους για κάθε σταθμό) στον, ούτως ή άλλως, «μπακαλίστικο» υπολογισμό της αναλογίας διαφημιστικής πίτας προς τον αριθμό αδειών και ας μείνουμε στην ουσία. Η ιδέα είναι απλά μεγαλοφυής. Ελπίζω οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν την ευθύνη συγκέντρωσης προτάσεων για τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, να την άκουσαν και να την αξιοποιήσουν άμεσα, καθώς το εύρος εφαρμογής της είναι πρακτικά απεριόριστο.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να πάει στη Θεσσαλονίκη έχοντας εξασφαλίσει, με λίγη καλή θέληση από την Κ.Ο. του, τον μηδενισμό της ανεργίας. Ο τρόπος απλούστατος και ο κ. Ζαχαριάδης τον περιέγραψε: η νομοθέτηση υποχρεωτικών προσλήψεων. Εχουμε ανέργους εκπαιδευτικούς; Εκτός από το να αποκλείει τη δυνατότητα των εργοδοτών να τους αξιολογούν και να τους απολύουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία που η κυβέρνηση προωθεί, η Κ.Ο. τού ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσθέσει μία διάταξη στον νέο νόμο, με την οποία να καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό προσλήψεων σε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο επίπεδο εκείνο που θα μειώσει θεαματικά την ανεργία στον κλάδο. Εχουμε άνεργους μηχανικούς και οικοδόμους; Μία ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία και οι κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρείες θα απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό. Το αυτό και με τους εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι, εξαιτίας των πολυάριθμων λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα, επίσης επλήγησαν πολύ από την ανεργία.

Σας φαίνεται λαϊκισμός όλο αυτό; Ο κ. Ζαχαριάδης απέρριψε τη συγκεκριμένη αιτίαση που του απηύθυναν οι συνομιλητές του. Βεβαίως, οι έχοντες στοιχειώδη επίγνωση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας και της αγοράς γνωρίζουν ότι στην ελεύθερη αγορά εργασίας, στην ελεύθερη οικονομία, θέσεις απασχόλησης δεν δημιουργούνται διά νόμου αλλά ως αποτέλεσμα της αύξησης των οικονομικών μεγεθών.

Πρόκειται περί άγνοιας των στοιχειωδών κανόνων της αγοράς; Ο κ. Ζαχαριάδης ούτε άσχετος περί των βασικών αρχών οικονομίας είναι ούτε αφελής. Παρά τη σπουδή του να αποκηρύξει τον χαρακτηρισμό που οι συνομιλητές του απηύθυναν είναι απλά λαϊκιστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή