Μαρία Κατσουνάκη ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Γεια σου συνέλληνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

​​«Αν με ρωτούσαν τι θα προτιμούσα, τη γελοιοποίηση του Συντάγματος ή την παραβίασή του; Θα απαντούσα χωρίς δισταγμό την παραβίασή του, διότι η παραβίαση είναι στιγμιαία, μπορεί να διορθωθεί και υπάρχουν και κυρώσεις. Η γελοιοποίηση έχει διάρκεια, είναι διάχυτη και αφήνει ίχνη». Η φράση αυτή του συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη, από άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Κ» (31/07/2016), με θέμα την «πρωτάκουστη διαδικασία» για τη συνταγματική αναθεώρηση που ανήγγειλε η κυβέρνηση, στριφογυρνάει από τότε στο μυαλό μου. Ανεξάρτητα από το ζήτημα στο οποίο αναφερόταν αυτοτελώς. Ειδικά στο σημείο που περιγράφει τη διάρκεια της γελοιοποίησης, τη διάχυση, τα ίχνη τα οποία αφήνει.

Η εμφάνιση στη ζωή της χώρας του Αρτέμη Σώρρα και της κίνησης που προΐσταται, Ελλήνων Συνέλευσις – Ε.ΣΥ., με «γραφεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», μετράει πάνω από μία τετραετία. Μέσα στον αχό της κρίσης πρότεινε κι αυτός τη σωτηρία μας με χρεόγραφα που διαθέτει, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, τα οποία –υποτίθεται– βρίσκονται στην Τράπεζα της Ανατολής. Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών (Απρίλιος 2013): «Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου». Ουδείς εκάμφθη από την επίσημη ενημέρωση, ο κ. Σώρρας συνέχισε με δημόσιες εμφανίσεις ανάλογες υποσχέσεις (τελευταία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο όσων προσώπων, φυσικών και νομικών, με ελληνικό ΑΦΜ, υποβάλλουν στα γραφεία του σχετικό αίτημα), υπάρχουν αρκετοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που τον ακολουθούν. Παρακολουθήσαμε στο Διαδίκτυο συνεντεύξεις του: «Δεν είναι ύβρις να πεις κάποιον ζώο... Είναι γνωστό ότι είμαστε από το γένος του πιθήκου... Εγώ έχω διαχωρίσει τη θέση των Ελλήνων και των ανθρώπων ότι δεν είναι από το γένος των πιθήκων... Αυτό το κάνουν κάποιοι δογματιστές και παγκοσμιοποιητές...». Παρακολουθήσαμε επίσης και εκδηλώσεις, όπως ορκωμοσία μελών και οπαδών του που επαναλάμβαναν εν χορώ: «Ορκίζομαι ως πολεμιστής ταγμένος στον ιερό σκοπό της ελευθερίας της Ελλάδος, του ελληνισμού και της ελληνικότητας, να υπηρετώ πάντα την αλήθεια, το δίκαιο, την αρμονία, την αρετή, την αφθονία, την ανιδιοτέλεια...». Διαβάσαμε για τις απόψεις του που αναμειγνύουν Θερμοπύλες, Μαραθώνα, τον όρκο του Αθηναίου πολίτη, τον Δία, τους ολύμπιους θεούς κ.ο.κ. Αποκαλεί τους οπαδούς του «αδελφούς» και «συνέλληνες».

Τι κακό έχουν όλα αυτά; Κανένα, ασφαλώς. Κάποιοι γελούν, κάποιοι τρολάρουν, κάποιοι αγανακτούν, κάποιοι πιστεύουν. Σε όλο τον κόσμο, εξάλλου, συμβαίνουν παρόμοια μείγματα, γιατί όχι και εδώ; Η Ελλήνων Συνέλευσις μπορεί να φτάσει μέχρι τη Βουλή· δεν είναι λίγοι όσοι την επικαλούνται ήδη, παραπέμποντας σε αυτήν το Δημόσιο για να εισπράξει τα χρέη τους... Ποιος ξέρει μέχρι τις ερχόμενες εκλογές πόσοι πονηροί, παράφρονες, σωτήρες, σαλοί, εμμονικοί του «απεχθούς, επονείδιστου χρέους», διάδοχοι του κινήματος «δεν πληρώνω», μοναδικοί κληρονόμοι του αρχαίου πνεύματος, δαφνοστεφείς ρήτορες, προγλωσσικοί οραματιστές, απατεώνες, απελπισμένοι για δημοσιότητα, δημαγωγοί της δραχμής, γυρολόγοι, θεραπευτές κάθε νόσου, θαυματοποιοί, τιμωροί της λογικής θα χωρέσουν στα κενά εξουσίας, θα αναπληρώσουν την απουσία διακυβέρνησης. Ποιος ξέρει πόσοι ακόμη θα φροντίσουν ώστε η γελοιοποίηση να είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ