Δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στο περιθώριο των G20

Δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στο περιθώριο των G20

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα έχει συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Κίνα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ σήμερα, ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπάρακ Ομπάμα δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «καθώς η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι σε εξέλιξη».

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν θα συζητήσει την ανάγκη να δοθεί μια νέα ώθηση στις ρωσοβρετανικές σχέσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,  προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα της κρίσης στη Συρία.

Ο Ουσάκοφ διευκρίνισε ότι η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετείχαν ο Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν πρόκειται τελικά να πραγματοποιηθεί.

Ο Πούτιν θα συναντηθεί χωριστά με τον Ολάντ –πιθανότατα στις 4 του μηνός– και με την Μέρκελ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση ματαιώθηκε λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξήγησε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Την Παρασκευή ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνία Σίνζο Άμπε στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής που θα διεξαχθεί στο Βλαδιβοστόκ. Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο, όμως η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία από το 2005.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο είναι τεταμένες με αφορμή τη διαμάχη τους για τέσσερα νησάκια του αρχιπελάγους των Κουριλών.

Τα νησιά αυτά είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις της πρώην ΕΣΣΔ κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η Ιαπωνία εξακολουθεί να τα διεκδικεί και για τον λόγο αυτό οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή