Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να εγγυηθεί την τάξη»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να εγγυηθεί την τάξη»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση «γνωστών-αγνώστων» εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών Γιώργου Διαμαντόπουλου ξεπέρασε τα όρια. Και πρόσφερε νέα αφορμή στη Ν.Δ. να αμφισβητήσει ευθέως τόσο τη βούληση όσο και την ικανότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των αστυνομικών. Με προσωπική παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την Αστυνομία με εχθρικότητα, ενώ στην ίδια γραμμή, συνενοχής της κυβέρνησης για τα περιστατικά βίας και ανομίας, κινήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτελεί, ούτως ή άλλως, προνομιακό πεδίο και προτεραιότητα της Ν.Δ. που με επανειλημμένες παρεμβάσεις της έχει «φωτογραφίσει» την ανοχή της κυβέρνησης σε όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο. Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θεωρούν ότι το πεδίο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι κατ’ εξοχήν πεδίο (όπως και αυτό της Παιδείας) που δοκιμάζεται από τις «ιδεοληψίες» της κυβέρνησης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η επίθεση εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. Επαναλαμβάνοντας ότι ως πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, ο Κ. Μητσοτάκης με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στην κυβέρνηση που «είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη», ενώ την κατηγόρησε ότι ούτε σέβεται ούτε στηρίζει τους αστυνομικούς, σημειώνοντας ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την Αστυνομία με καχυποψία, αν όχι με απροκάλυπτη εχθρικότητα.

Το χθεσινό ήταν ένα ακόμα δείγμα της προθέσεων της Ν.Δ. να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας. Αυτό είναι το ένα σκέλος της στρατηγικής της Πειραιώς στον δρόμο προς τη ΔΕΘ. Το δεύτερο είναι να πυκνώσουν οι περιοδείες του προέδρου του κόμματος στο πλαίσιο του ανοίγματος προς την κοινωνία. Επόμενος σταθμός μετά τη Ζάκυνθο, όπου ο κ. Μητσοτάκης έπειτα από τη σύσκεψη με τοπικούς φορείς είχε διατυπώσει τη θέση «η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα», είναι σήμερα η Νεμέα, όπου αναμένεται να δοθεί μήνυμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Οι περιοδείες του προέδρου της Ν.Δ. πρόκειται να κορυφωθούν πριν από την εμφάνισή του στο Βελλίδειο.

Η επιλογή του χρόνου των εμφανίσεων δεν είναι τυχαία, άμα τη εκκινήσει της νέας πολιτικής σεζόν και πριν από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Το κοντράστ είναι προφανές. Από τη μια ο πρωθυπουργός που αναμένεται να γίνει αποδέκτης της κοινωνικής δυσαρέσκειας για το χάσμα ανάμεσα στους λόγους και στα έργα του και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοίχημα του οποίου στη ΔΕΘ είναι να δώσει ελπίδα χωρίς υποσχέσεις. Η εξίσωση δεν είναι εύκολη, καθώς, όπως το έθετε κομματική πηγή, «είναι δύσκολο στην εποχή μας να δώσεις ελπίδα λέγοντας την αλήθεια». Και σε κάθε περίπτωση, παρότι στην Πειραιώς έχουν προετοιμάσει προτάσεις και είναι έτοιμοι να διατυπώσουν κάποιες ιδέες, θα περιμένουν να ακούσουν πώς θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. Οπως το έθετε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στην Πειραιώς, «η εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ είναι σαν να δέχεται γκολ από τα αποδυτήρια. Γιατί όλοι θυμούνται τι είχε υποσχεθεί και τι έκανε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή