Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple

Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλώντας την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία το ιλιγγιώδες ποσό των 13 δισ. ευρώ ως αναδρομικούς φόρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επέβαλε χθες το υψηλότερο πρόστιμο σε όλη την ιστορία της μάχης της κατά των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Προϊόν ερευνών τριών ετών από πλευράς της Κομισιόν, η απόφαση δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αιχμή τη φορολογία των αμερικανικών πολυεθνικών, την απώλεια φορολογικών εσόδων για τις ΗΠΑ προς όφελος της Ευρώπης αλλά και το εύρος παρέμβασης της Κομισιόν σε θέματα εθνικής φορολογικής πολιτικής. Για την ίδια την Apple, πάντως, το ύψος του προστίμου δεν αποτελεί καθοριστικό πλήγμα, καθώς σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 53 δισ. δολαρίων το 2015.

«Οι έρευνες της Κομισιόν κατέδειξαν πως η Ιρλανδία προσέφερε αθέμιτα φορολογικά προνόμια στην Apple, δίνοντάς της, έτσι, τη δυνατότητα να πληρώνει σημαντικά μικρότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις και για πολλά χρόνια», σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οπως διευκρίνισε, η Ιρλανδία έδωσε στην Apple τη δυνατότητα να πληρώσει για τα κέρδη της στην Ευρώπη φόρο μόλις 1% το 2003», όταν ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία είναι 12,5%. Το χειρότερο είναι πως η φορολογία της μειώθηκε περαιτέρω σε ένα μηδαμινό 0,005% το 2014, όταν ο αμερικανικός κολοσσός κατέβαλε μόλις 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ των κερδών του στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, περίπου το 90% των κερδών της Apple στο εξωτερικό προέρχονται από τις θυγατρικές της στην Ιρλανδία, τις Apple Sales International και Apple Operations Europe. Οι δύο θυγατρικές έχουν εκμεταλλευθεί τις διαφορές ανάμεσα στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εμφανίζονται ως μη έχουσες φορολογική έδρα σε καμία χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που διατηρεί η Apple στο εξωτερικό, ανέρχονται σε 187 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύουν σημαντική μερίδα από τα 1,2 τρισ. δολάρια που διατηρούν αμερικανικές πολυεθνικές στο εξωτερικό και αποφεύγουν να τα επαναπατρίσουν για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία των ΗΠΑ. Αποτελούν, όμως, έτσι διακύβευμα για τις αμερικανικές αρχές που φοβούνται ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων παραμένουν στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, τουλάχιστον θεωρητικά το δυσβάσταχτο πρόστιμο που πρέπει να καταβάλει η Apple αφαιρείται από τη δεξαμενή κεφαλαίων που θα μπορούσαν να φορολογηθούν στις ΗΠΑ. Η Κομισιόν τονίζει, άλλωστε, στη σχετική της ανακοίνωση πως το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στις ιρλανδικές αρχές θα μπορούσε να μειωθεί, αν η Apple καταβάλει περισσότερους φόρους σε άλλες χώρες. Ετσι, η ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, επισημαίνει την αντίφαση στην απόφαση της Κομισιόν που απαιτεί από την Ιρλανδία να εισπράξει τους φόρους, ενώ αναγνωρίζει ότι τα ποσά θα μπορούσαν να φορολογηθούν αλλού. Τονίζει, επίσης, πως η διαφορά ανάμεσα στις φορολογικές νομοθεσίες διαφόρων χωρών δεν αποτελεί ευθύνη μόνον της Ιρλανδίας.

Τόσο ο αμερικανικός κολοσσός όσο και η ίδια η Ιρλανδία έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα εφεσιβάλουν κατά της απόφασης που ενδεχομένως θα επισκιάσει την αναμενόμενη για την επόμενη εβδομάδα παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple. Αφού χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου και με σοβαρότατες προεκτάσεις» την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «στην πράξη προτείνει να αντικατασταθεί η φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας με την άποψη της Κομισιόν για το πώς πρέπει να είναι αυτή η νομοθεσία». Παράλληλα ο υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, υποστήριξε πως η Apple έχει πληρώσει όσους φόρους της αναλογούν και αρνήθηκε πως η χώρα του παραχώρησε «οποιοδήποτε ευνοϊκό καθεστώς» στον αμερικανικό κολοσσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή