Yποβαθμίζει την «κίτρινη κάρτα» το Μαξίμου

Yποβαθμίζει την «κίτρινη κάρτα» το Μαξίμου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ως τυπική, διεκπεραιωτική διαδικασία αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και μπλοκάρουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. και κατ’ επέκταση το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά την ταχεία και έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και δεν δείχνουν να προβληματίζονται από τις αυστηρές συστάσεις του Euroworking Group κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση. Οπως αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι εκκρεμότητες δεν αφορούν κάτι σοβαρό και θα είναι εύκολη η ταχεία υλοποίηση όσων απαιτούνται. Βεβαίως το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα δεν είναι ακριβώς αντίστοιχο με τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες. Από την έδρα της Ε.Ε. και χθες αξιωματούχος της Κομισιόν υπογράμμιζε ότι η πρόοδος της κυβέρνησης όσον αφορά την κάλυψη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της υποδόσης ήταν περιορισμένη και αυτό διαπιστώθηκε από το EWG και έγινε σαφές προς την ελληνική αντιπροσωπεία.

Από την κυβέρνηση, προεξοφλώντας ότι η εκκρεμότητα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς προβλήματα, επικεντρώνουν την προσοχή τους στο επόμενο στάδιο, τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η δέσμευση των εταίρων ήταν σαφής. Εμείς εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας και είναι η σειρά τους, με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, να εκπληρώσουν τις δικές τους», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος.

Βεβαίως καταγράφεται διάσταση στον τρόπο που η κυβέρνηση και οι εταίροι προσεγγίζουν αυτήν τη διαδικασία. Από την Αθήνα δηλώνουν ότι έως τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η λήψη αποφάσεων, να είναι σαφής η διαδικασία και τα μέσα που θα αξιοποιηθούν για την αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ωστόσο μόλις χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, ότι εφόσον όλα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, στόχος είναι έως τα τέλη του 2016 να ξεκινήσει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί η άποψη ότι δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρες και σαφείς οι θέσεις των εταίρων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, να αναδείξει το θέμα ως κεντρικό στην ατζέντα και να οικοδομήσει συμμαχίες για να ενισχυθεί η θέση της Αθήνας στη σχετική συζήτηση με τους εταίρους.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εντείνει την προετοιμασία για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό δρομολογούνται συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Bόρειας Ελλάδας, ώστε να διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα για τα ζητήματα που τους απασχολούν και επί των οποίων περιμένουν να δουν κάποιες κινήσεις από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή