Ευρεία πολιτική συμφωνία ζητεί ο Ραχόι

Ευρεία πολιτική συμφωνία ζητεί ο Ραχόι

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ή το πολύ μεθαύριο θα κριθεί αν η Ισπανία αποκτήσει βιώσιμη κυβέρνηση, ύστερα από οκτώ μήνες πολιτικής παράλυσης ή αν βαδίσει προς τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εκφώνησε χθες το απόγευμα τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με τους πολιτικούς αναλυτές, στην πλειονότητά τους, να μην τρέφουν πολλές ελπίδες για την υπέρβαση του αδιεξόδου. «Επιθυμούμε μια ισχυρή κυβέρνηση, βασισμένη σε ευρεία πολιτική συμφωνία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κεντροδεξιός πολιτικός, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Θα επρόκειτο για μια κυβέρνηση με χίλια χρώματα, ριζοσπαστική και αναποτελεσματική».

Στην πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο Ραχόι χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 176 θετικές ψήφους. Μέχρι χθες είχε εξασφαλίσει 170, ύστερα από τη συμφωνία του Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ο ίδιος ηγείται, με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos, του Αλμπερτ Ριβέρα, στη συμμαχία των οποίων προστέθηκε ανεξάρτητη βουλευτής από τα Κανάρια νησιά. Ο Ραχόι θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση αν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες, δεύτερη δύναμη στη Βουλή, απείχαν από τη δεύτερη ψηφοφορία, την Παρασκευή, όπου δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, η ηγεσία των Σοσιαλιστών απέκλεισε ρητά αυτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι σημαίνοντα στελέχη του κόμματος είχαν ταχθεί υπέρ της ανάδειξης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή