Στην Τουρκία ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στην Τουρκία ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα από τα βασικά ζητήματα στην «καυτή» ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή τη χρονιά είναι η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και η εξασφάλιση των συμφωνηθέντων εντός και εκτός της Ε.Ε., ώστε να μειωθούν αισθητά οι ροές προσφύγων. Γι’ αυτό ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρίσκεται από αύριο στην Τουρκία, όπου θα έχει μια σειρά από επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Συγχρόνως στην Επιτροπή ετοιμάζονται πυρετωδώς, έτσι ώστε στις αρχές Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να αρχίσει να λειτουργεί.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση των συνεχόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, η αίσθηση είναι ότι η Τουρκία από την πλευρά της έχει τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας. Οι κάποιες αυξομειώσεις στον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά παράλια το τελευταίο διάστημα αποδίδονται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν λόγω των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και στο γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία είναι απασχολημένη με την εσωτερική πολιτική σκηνή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

163.105 άτομα

Και παρά τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες, τα νούμερα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς από τις αρχές του έτους έως και τις 28 Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 163.105 άτομα, ενώ πριν από ένα χρόνο, το 2015, το νούμερο αυτό ήταν πολύ υψηλότερο, φτάνοντας τα 234.357 άτομα.

Εκτός από τη συμφωνία με την Τουρκία, βασικό μέρος της εξίσωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Οπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύει πυρετωδώς για τη σύσταση της κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, έναν πολύ ενισχυμένο Frontex, με τη συνδρομή όλων των κρατών-μελών. Συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης του νέου αυτού ευρωπαϊκού σώματος και στη συνέχεια να αυξηθεί η πίεση προς τα κράτη-μέλη ώστε να συμβάλουν επιχειρησιακά αλλά και με υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η μετεγκατάσταση

Οσον αφορά τη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες χώρες της Ε.Ε., τα νούμερα παραμένουν ακόμα αποκαρδιωτικά. Παρά τις αποφάσεις που λήφθηκαν εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τα κράτη-μέλη να δηλώνουν πρόθυμα να δεχθούν 160.000 πρόσφυγες στις χώρες τους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, αυτή τη στιγμή λιγότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, νούμερο πολύ μικρότερο από τον στόχο που είχε θέσει η ίδια η Επιτροπή των 6.000 ατόμων μηνιαίως.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκθεση προόδου, που συντάσσεται από την Επιτροπή σχετικά με το θέμα, με τα τελευταία στοιχεία και νούμερα, η οποία θα κρίνει τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Επιτροπή, μεταξύ των οποίων είναι πιθανόν να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο ορισμός κάποιων κυρώσεων στα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται και δεν συμμετέχουν στη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή