3,3% περισσότεροι επισκέπτες στα εμπορικά της Lamda Development

3,3% περισσότεροι επισκέπτες στα εμπορικά της Lamda Development

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά κέρδη της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους ο όμιλος της Lamda Development, γεγονός που οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, οι εν λόγω ζημίες μειώθηκαν κατά 19,5 εκατ. ευρώ, καθώς περιορίστηκαν φέτος σε μόλις 1,1 εκατ. ευρώ, από 20,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, επιτρέποντας πλέον στην εισηγμένη να εμφανίσει κέρδη, ακόμα και με την περίληψη των αποτιμήσεων στα αποτελέσματά της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009. Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι φέτος έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα οι πιέσεις στις αξίες των επαγγελματικών ακινήτων.

Αντίστοιχα, αύξηση της τάξεως του 12% σημείωσε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου και η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου της Lamda Development, καθώς διαμορφώθηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημίες από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία. Η θετική αυτή επίδοση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εμπορικών κέντρων που διαχειρίζεται η εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργική κερδοφορία των κέντρων της Lamda Development αυξάνεται συνεχώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού πρώτου εξαμήνου, τα λειτουργικά κέρδη στα τρία εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall) αυξήθηκαν κατά 8% και ανήλθαν σε 21,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο συνολικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά σχεδόν 2%. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας με 11,3% εμφανίζει το Golden Hall, ανερχόμενη σε 7,9 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,1% και 3,3%. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens αυξήθηκε κατά 7,3% σε 13,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 3,2%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε ανοδικά κατά 1,7%. Αντίστοιχα, στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 4,5%. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 3,5% και οι επισκέπτες κατά 1,5%. Επίσης, τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στην εξαμηνιαία λειτουργική κερδοφορία του ομίλου 0,8 εκατ. ευρώ, ποσό οριακά χαμηλότερο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η συνεχιζόμενη θετική πορεία των εμπορικών κέντρων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της σκέψης που έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται στη διοίκηση της Lamda Development, αναφορικά με την αυτονόμηση της σχετικής δραστηριότητας, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη για την εισηγμένη. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η δημιουργία ΑΕΕΑΠ με έμφαση σε εμπορικά κέντρα, όπου θα εισφερθούν τα εν λόγω ακίνητα, χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς και η αρχική πρόθεση για την πώληση των κέντρων σε θεσμικό επενδυτή, παρά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με την Grivalia Properties, με την οποία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις πριν από σχεδόν ένα χρόνο για το ζήτημα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή