Bενετσιάνικη Μόστρα χωρίς dolce vita

Bενετσιάνικη Μόστρα χωρίς dolce vita

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τη λάμψη και την κοσμικότητα που θα ταίριαζαν σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά σαλόνια του πλανήτη αρχίζει απόψε η 73η βενετσιάνικη Μόστρα. Το βαρύ πένθος για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Κεντρική Ιταλία άλλαξε, όπως ήταν φυσικό, το πρόγραμμα. Με λιτή ανακοίνωσή της η Μπιενάλε της Βενετίας πληροφόρησε πως ακυρώνει το επίσημο δείπνο και το πάρτι που παραδοσιακά ακολουθεί την τελετή έναρξης στη Sala Grande. «Η Μπιενάλε πενθεί και εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά της για τα θύματα και την απόλυτη αλληλεγγύη της και στήριξή της στις κοινότητες που χτυπήθηκαν από τον σεισμό». Μετά την ταινία έναρξης, το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ, τα φώτα θα σβήσουν. Εν ολίγοις, Μόστρα χωρίς dolce vita φέτος.

Oι αγγλόφωνες ταινίες είναι ιδιαίτερα αισθητές στο διαγωνιστικό. Και όχι μόνον αριθμητικά, αλλά και επί της ουσίας, κρίνοντας από τις παρουσίες ξεχωριστών σκηνοθετών και ηθοποιών, καταξιωμένων ή ανερχόμενων κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Σαζέλ είναι μια τέτοια περίπτωση. Τον ανακάλυψε το Σάντανς πριν από δύο χρόνια βραβεύοντάς τον για το «Δίχως μέτρο» και στη συνέχεια ήρθαν τα Οσκαρ για να επενδύσουν στο ταλέντο του με τις υποψηφιότητές τους. Το «La La Land», στο οποίο πρωταγωνιστούν η Εμα Στόουν και ο Ράιαν Γκόσλινγκ, είναι ένα σύγχρονο μιούζικαλ γεμάτο νοσταλγία για την εποχή που το τεχνικολόρ έδινε όγκο στη φαντασία των χορογράφων του Χόλιγουντ.

Ο Ντέρεκ Σιανφράνς επανέρχεται στην επικαιρότητα με το «Τhe Light Between Oceans», δράμα στο οποίο ένα ζευγάρι μεγαλώνει ένα παρατημένο παιδί. Το καστ είναι πρώτης γραμμής: Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ, Ρέιτσελ Βάις.

Ο Καναδός Ντενί Βιλνέβ στο «Arrival» δοκιμάζει τις αντοχές του στην επιστημονική φαντασία: εξωγήινοι πέφτουν στη Γη και μια γλωσσολόγος αναλαμβάνει να επικοινωνήσει μαζί τους. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται η Εϊμι Ανταμς, ο Τζέρεμι Ρένερ και ο Φόρεστ Γουίτακερ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη χολυγουντιανή ταινία του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, το βιογραφικό «Jackie», στην οποία η Νάταλι Πόρτμαν έχει μεταμορφωθεί σε Τζάκι Κένεντι. Ο συμπρωταγωνιστής της Πίτερ Σάρσγκαρντ παίζει τον Τζον Φ. Κένεντι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε επίσης και το «Nocturnal Animals», τη δεύτερη ταινία του σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ, που μας είχε εντυπωσιάσει πριν από χρόνια με το στιλιζαρισμένο δράμα «Ενας άντρας μόνος». Ο Τζέικ Τζίλενχαλ, η Εϊμι Ανταμς, ο Μάικλ Σάνον και η Λόρα Λίνεϊ είναι οι ηθοποιοί του.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν το πολεμικό «Hacksaw Ridge» του Μελ Γκίμπσον (με τον Αντριου Γκάρφιλντ και τον Βινς Βον) και το ριμέικ του γουέστερν «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» από τον Αντουάν Φουκουά. Εδώ πρωταγωνιστούν ο Ντένζελ Ουάσιγκτον και ο Ιθαν Χοκ.

Από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα στεκόμαστε στην επιστροφή του Αντρέι Κοντσαλόφσκι («Paradise»), του Εμίρ Κουστουρίτσα («On the Milky Road») και του Βιμ Βέντερς (με το τρισδιάστατο «Les Beux Jours D’ Aranjuez»).

Η γαλλική συμμετοχή στη Μόστρα περιορίζεται στο «Une Vie» του Στεφάν Μπριζέ («Ο νόμος της αγοράς»), από μια ιστορία του Γκι ντε Μοπασάν, και στο ασπρόμαυρο «Frantz» του Φρανσουά Οζόν, δράμα με φόντο τη Γερμανία του Μεσοπολέμου στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Πιερ Νινέ και η Πόλα Μπέερ.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού ξεχωρίζουμε το «Austerlitz», ντοκιμαντέρ του Σεργκέι Λόζνιτσα που πριν από μερικά χρόνια είχε υπογράψει το αριστουργηματικό «Πρόσωπο της ομίχλης». Στο ίδιο πρόγραμμα θα προβληθεί και το «The Young Pope» του Πάολο Σορεντίνο.

Ελληνική συμμετοχή δεν υπάρχει φέτος πουθενά στη Μόστρα, οι εκδηλώσεις της οποίας θα διαρκέσουν μέχρι τις 10/9. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Σαμ Μέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή