Η Γερουσία της Βραζιλίας καθαίρεσε επισήμως την Ντίλμα Ρούσεφ

Η Γερουσία της Βραζιλίας καθαίρεσε επισήμως την Ντίλμα Ρούσεφ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Το τέλος των 13 χρόνων της Αριστεράς στην εξουσία στη Βραζιλία σήμανε η χθεσινή ψήφος της Γερουσίας της χώρας, που καθαίρεσε επισήμως την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της. Αντιθέτως, η πρόταση για αποκλεισμό της Ρούσεφ από κάθε αξίωμα για 8 χρόνια δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η μειοψηφία των γερουσιαστών που παρέμειναν πιστοί στη Ρούσεφ προσπάθησαν –ανεπιτυχώς– να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας δεν αλλοίωσε σκόπιμα τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Παρά τους πύρινους λόγους των λιγοστών υποστηρικτών της και τη 14ωρη κατάθεση της Ρούσεφ στις αρχές της εβδομάδας, η ψήφος της Γερουσίας τής στερεί την προεδρία ανοίγοντας τον δρόμο στον υπηρεσιακό πρόεδρο, πρώην αντιπρόεδρο της Ρούσεφ και σημερινό πολιτικό εχθρό της, Μισέλ Τέμερ, ο οποίος ορκίσθηκε χθες το βράδυ και αναχώρησε λίγο αργότερα για τη σύνοδο του G20 στην Κίνα.

«Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», είπε η 68χρονη Ρούσεφ.

«Θα επιστρέψουμε», υποσχέθηκε.

Η καθαιρεθείσα πρόεδρος κατηγορήθηκε για παράνομη χρήση δανείων από πολιτείες της χώρας, με στόχο την πλήρωση κενών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού το 2014 και την απόκρυψη των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Καταθέτοντας στη Γερουσία τη Δευτέρα, η κ. Ρούσεφ επέμεινε στην αθωότητά της, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «απειλή για τη δημοκρατία στη Βραζιλία» και επάνοδο στις δύο δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας. Θυμίζοντας στους γερουσιαστές ότι φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε τη δεκαετία του 1970, ως μέλος αριστερής ανταρτικής οργάνωσης, η Ρούσεφ κάλεσε τους νομοθέτες να «μην αποδεχθούν ένα πραξικόπημα».

Οι μεγάλες διαδηλώσεις του τελευταίου έτους κατά της προέδρου Ρούσεφ και του Εργατικού Κόμματος αποκάλυψαν την έκταση της λαϊκής οργής για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Nέο υπουργικό

Ο Μισέλ Τέμερ θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τη διενέργεια εκλογών στα τέλη του 2018. Ο 75χρονος νέος πρόεδρος, γνωστός για τις συμβιβαστικές του ικανότητες, ανέλαβε ως υπηρεσιακός πρόεδρος μετά την αρχική –προσωρινή– καθαίρεση της Ρούσεφ τον Μάιο. Ο Τέμερ διόρισε αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο, με εντολή την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παρότι ο νέος πρόεδρος απολαμβάνει τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, η απήχησή του στο εκλογικό σώμα παραμένει μικρή, ενώ στους τρεις μήνες της υπηρεσιακής θητείας του, μέλη της κυβέρνησής του έχουν ήδη εμπλακεί σε σωρεία οικονομικών σκανδάλων.

Στην αγόρευσή του στη Γερουσία την Τρίτη, ο επικεφαλής της ομάδας νομικών της Ντίλμα Ρούσεφ, Ζοζέ Εδουάρδο Καρδόζο, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος της κ. Ρούσεφ ήταν κατασκευασμένες και κίνητρο των κατηγόρων της ήταν η «τιμωρία» της προέδρου για τη στήριξη που αυτή προσέφερε στη μεγάλη έρευνα διαφθοράς της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Η επικεφαλής της ομάδας κατηγόρων της Ρούσεφ, γερουσιαστής Χανάινα Πασοάλ, δάκρυσε και ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο για τον «πόνο που της προκάλεσε», επιμένοντας όμως ότι η διαδικασία καθαίρεσής της ήταν νόμιμη και ηθική πράξη.

«Η καθαίρεση αποτελεί συνταγματικό φάρμακο, το οποίο οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όταν η κατάσταση το απαιτεί. Ο λαός της Βραζιλίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα παράνομο, ούτε και ανήθικο, δεν συνέβη εδώ», είπε η κ. Πασοάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή