ΟΗΕ: Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει παγώσει

ΟΗΕ: Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει παγώσει

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πάγωμα της συμφωνίας Ε.Ε. –Τουρκίας έκανε λόγο ο διευθυντής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες στην Ευρώπη, μιλώντας στον Guardian.

Σύμφωνα με τον Βίνσεντ Κοστέλ, η συμφωνία είχε ήδη ανασταλεί μετά την αποχώρηση από την Ελλάδα των Τούρκων αστυνομικών, που ήταν υπεύθυνοι για τις διαδικασίες επαναπροώθησης στην Τουρκία, λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Κάποια σημεία της συμφωνίας έχουν καταπατηθεί de facto», δήλωσε και υπενθύμισε πως ήδη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις αρχές του μήνα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χρόνο που περνά χωρίς  να αποκαθίσταται η επικοινωνία και η συνεργασία με την τουρκική πλευρά της συμφωνίας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κοστέλ, η Υπατη Αρμοστεία έχει χάσει την πρόσβαση στα δύο μεγαλύτερα κέντρα επαναπροώθησης στην Τουρκία, τονίζοντας πως είναι κάτι που συμβαίνει εν γνώσει της Ε.Ε., προδιαγράφοντας  έτσι το αβέβαιο μέλλον της συμφωνίας.

Μετά το πραξικόπημα και τις μαζικές εκκαθαρίσεις στα τουρκικά σώματα ασφαλείας  ανέκυψαν σοβαρές δυσλειτουργίες σε κάποιους από τους πλέον νευραλγικούς για το ζήτημα της μετανάστευσης φορείς,  συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών υπαλλήλων και των υπευθύνων μεταναστευτικής πολιτικής, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο σχεδόν αδύνατη τη επιστροφή προσφύγων στην Τουρκιά.

Ωστόσο, και η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει μερίδιο ευθύνης, αφού όπως υποστηρίζει ο κ. Κοστέλ, υπάρχει μεγάλη απροθυμία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, να προχωρήσουν σε απελάσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο διευθυντής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ευρώπη όπως και η ίδια η Ε.Ε. , δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εισροή στην Ελλάδα, ενός νέου κύματος προσφύγων , ειδικότερα μετά και τον αποκλεισμό του βασικού διαδρόμου προς τη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή