Οπισθοδρόμηση στην εκπαίδευση

Οπισθοδρόμηση στην εκπαίδευση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής οπισθοδρόμηση σε μοντέλα λειτουργίας άλλων εποχών, τα οποία υπηρετούν τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση και την ακύρωση στην πράξη των Συμβουλίων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας προκρίνει ρυθμιστικό πλαίσιο που καθιερώθηκε πριν από μία 15ετία και μία 35ετία αντίστοιχα. Ενδεικτικά, ο υπουργός Νίκος Φίλης με τις ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά σχολεία δημιουργεί ένα ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο που στην ουσία απαγορεύει «την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τη δυνατότητα να προσφέρουν στους μαθητές φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες», όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων απαντώντας στην ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, η οποία αναφέρει ότι με τις ρυθμίσεις Φίλη προστατεύονται τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αποτρέπονται οι καταχρηστικές και αυθαίρετες απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των μελών στα Συμβούλια των ΑΕΙ, μεταξύ αυτών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ, μετά το ΕΜΠ υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την υπονόμευση των Συμβουλίων, καθώς δεν είχε την τόλμη να τα καταργήσει, αλλά η αρμόδια αναπλ. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου τους αφαίρεσε κρίσιμες αρμοδιότητες.

Παράλληλα, ο κ. Φίλης χθες ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση για τη δυνατότητα επανεγγραφής των φοιτητών που για δύο συνεχή εξάμηνα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν πήγαν να εγγραφούν, δεν αφορά τους «αιώνιους» φοιτητές. «Είναι ενεργοί, δεν έχουν διαγραφεί, τους δίνουμε τη δυνατότητα να εγγραφούν στο εξάμηνό τους», είπε, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν ορίζει λόγους υπό τους οποίους θα δικαιολογείται η ρύθμιση (π.χ. σοβαρό οικογενειακό κώλυμα). Ο νόμος 4009/11 προέβλεπε όριο φοίτησης για τους φοιτητές και υποχρέωση εγγραφής σε κάθε εξάμηνο ώστε να διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα – σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, έχαναν οι φοιτητές τη φοιτητική ιδιότητα. Υπήρχε όμως η πρόβλεψη για διακοπή φοίτησης και επαναφορά και καθεστώς μερικής φοίτησης, π.χ. για εργαζόμενους φοιτητές. Αρα, το υπουργείο καταργεί πλέον κάθε όριο φοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ, με δεδομένο ότι ουδείς φοιτητής διαγράφεται εάν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής του, προσαυξημένο κατά δύο έτη (το ν+2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή