Επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Αγκυρας

Επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Αγκυρας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, καθώς φαίνεται να πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες των ΗΠΑ για τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στους Κούρδους αντάρτες του PYD.

«Το PYD, ως συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ (ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας), είναι τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι αδιανόητο για την Τουρκική Δημοκρατία να έρθει σε οποιαδήποτε συμφωνία με αυτή την οργάνωση», ξεκαθάρισε ο Καλίν, προειδοποιώντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εναντίον του PYD στην περιοχή γύρω από τη μεθοριακή συριακή πόλη Τζαραμπλούς, μέχρις ότου οι Κούρδοι αποσυρθούν στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Σε παρόμοιο πνεύμα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του εξαιτίας δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων που έκαναν λόγο για «ανακωχή» μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του PYD. «Είναι απαράδεκτο να υπονοεί κανείς ότι μπορεί να τοποθετηθεί (το τουρκικό κράτος) στο ίδιο επίπεδο με μια τρομοκρατική οργάνωση και να υπάρξουν συνομιλίες ή συμφωνίες μεταξύ τους», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο «Αναντολού».

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είχε καλωσορίσει την «ηρεμία που επικράτησε στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ του τουρκικού στρατού και άλλων δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος». Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. Τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας γι’ αυτές τις τοποθετήσεις εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Μπας. Οπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει «ελεύθερη ζώνη» μήκους 90 χιλιομέτρων επί συριακού εδάφους, κατά μήκος των συνόρων της.

Την επιδείνωση της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αντικατοπτρίζει και η χθεσινή τοποθέτηση εισαγγελέα της Σμύρνης για τους δεσμούς των ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο εισαγγελέας Ζαφέρ Ντουρ δήλωσε ότι το δίκτυο του Γκιουλέν οργανώθηκε από τη CIA στο πρότυπο άλλων παραθρησκευτικών οργανώσεων, όπως οι Μορμόνοι και η Σαϊεντολογία. Στο μεταξύ, την ανησυχία της για τις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων εξέφρασε και η Μόσχα, διά του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο εσωτερικό της Συρίας, το Ι.Κ. ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, Αμπού Μουχάμαντ Αντνάνι, σκοτώθηκε από βομβαρδισμό, ενώ καθοδηγούσε τις επιχειρήσεις των μαχητών της στην επαρχία του Χαλεπίου. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν όχημα των τζιχαντιστών που πιθανώς μετέφερε τον Αντνάνι, αλλά δεν είχαν βεβαιωθεί μέχρι χθες ότι πέτυχαν τον στόχο τους. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι ο Αντνάνι και άλλοι 40 έως 50 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν ύστερα από βομβαρδισμό της ρωσικής αεροπορίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή