Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με φορείς ενόψει ΔΕΘ

Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με φορείς ενόψει ΔΕΘ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, το πρωθυπουργικό επιτελείο εργάζεται με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς για την προετοιμασία της ευρωμεσογειακής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, και την άνοδο, την αμέσως επόμενη ημέρα, του κ. Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος και, ειδικότερα, με εκπροσώπους των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και της διοίκησης της ΔΕΘ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, σκοπός της συνάντησης είναι να εξειδικευθούν οι προτεραιότητες που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας, όσον αφορά την προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα ειδικά ζητήματα που θα του θέσουν οι –έχοντες την καλύτερη εικόνα της κατάστασης– εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, συνεχείς είναι οι συσκέψεις των συνεργατών του κ. Τσίπρα για την αξιολόγηση των σημειωμάτων που φθάνουν στο Μαξίμου από τους υπουργούς και αφορούν αφενός τον απολογισμό πεπραγμένων μέχρι τώρα, με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και αφετέρου τις δυνατότητες παροχών. Οπως αναφέρει σχετικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα έχει κοινωνικό πρόσημο και, πέραν των αναφορών σε δίκαιη ανάπτυξη και σταδιακή επαναφορά της χώρας και της οικονομίας σε κανονικότητα, θα δίδει το μήνυμα ότι ακόμα και στα πιο στενά δημοσιονομικά περιθώρια η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομήσει πόρους για να δώσει έστω και λίγα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, επίσης, να εγκαινιάσει αύριο το τμήμα της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου από την αρχαία Κόρινθο μέχρι το Κιάτο. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι του έργου, το οποίο, ωστόσο, προσφέρεται για ακόμα μία προεκλογικού τύπου εμφάνιση του πρωθυπουργού, όπως αυτές στο νοσοκομείο Σαντορίνης και στο αεροδρόμιο Πάρου.

Αναφορικά με τη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., από το Μαξίμου δηλώνουν ότι οι προετοιμασία εξελίσσεται θετικά και προσθέτουν ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στη συνάντηση αυτή, καθώς θεωρεί ότι μέσα από την παρουσία των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μάλτας και Κύπρου στην Αθήνα θα δοθεί σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα ξεπερνά την περίοδο εσωστρέφειας στην οποία είχε βυθιστεί εξαιτίας και της κρίσης και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν ευρύτερη απήχηση, όσον αφορά όχι μόνο την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και την ισορροπία δυνάμεων και τη διαμόρφωση πολιτικού προσανατολισμού για την επόμενη μέρα στην Ε.Ε. Στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου θα βρεθούν η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και το προσφυγικό και μένει να φανεί εάν, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η συνάντηση της Αθήνας θα παραγάγει κάποιες κοινές θέσεις. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η συνάντηση των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών συμπίπτει χρονικά με τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια, που διοργανώνεται το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από επτά χώρες της Ε.Ε. και από εννέα αραβικές χώρες. Ετσι, τις ίδιες ημέρες θα βρεθούν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι από έναν σημαντικό αριθμό χωρών της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που από μόνο του, εκτιμούν, αποτυπώνει τον αυξημένης βαρύτητας γεωπολιτικό ρόλο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή