Νέο κύμα παραιτήσεων μελών Συμβουλίων

Νέο κύμα παραιτήσεων μελών Συμβουλίων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες παραιτήσεις μελών Συμβουλίων Ιδρυμάτων (Σ.Ι.) δημοσιοποιήθηκαν χθες, που ήταν η τελευταία ημέρα της θητείας των Συμβουλίων πριν από την απόφαση παράτασης της θητείας –έως τις 31/8/2017– από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έχει την αρμοδιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μετά το Συμβούλιο του ΕΜΠ, δημοσιοποιήθηκαν οι παραιτήσεις μελών του Σ.Ι. του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΑΠΘ και του Παν. Μακεδονίας. Αποτέλεσμα είναι τα Σ.Ι. αυτά να χάνουν την απαρτία τους.

Ειδικότερα, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, πέντε μέλη του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ υποβάλλουν την παραίτησή τους, καθώς, όπως αναφέρουν, «δεν επιθυμούμε να παραμείνουμε στη θέση μας για ένα ακόμη έτος». Πρόκειται για τους Γεώργιο Τσώκο (πρόεδρο), Αλέξανδρο Νεχαμά, Jack Davis, Ελένη Ματζουράνη και Ευγενία Μπουρνόβα. Αντίστοιχη βούληση περί μη παρατάσεως της θητείας της εξέφρασε εγγράφως η Γλυκερία Σιούτη. Τα μέλη του Σ.Ι. έστειλαν στο υπουργείο και έκθεση πεπραγμένων του Συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του Σ.Ι. του ΑΠΘ. «Είχαμε εξαρχής εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Σ.Ι. και είχαμε ζητήσει από το υπουργείο τη διενέργεια νέων εκλογών. Δυστυχώς, δεν εισακουσθήκαμε. Πιστεύουμε ότι ο θεσμός του Σ.Ι. είναι χρήσιμος για τα πανεπιστήμια και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία. Δυστυχώς, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπη απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος. Πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων που μας ανέδειξαν σε μέλη του Σ.Ι., εξαντλώντας πλήρως την εκ του νόμου προβλεπόμενη θητεία. Το πανεπιστήμιό μας έχει εξαιρετικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα, παρά την αδυσώπητη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τον συνακόλουθο περιορισμό των οικονομικών πόρων, αν θεραπευθούν ορισμένες αδυναμίες του νομικού πλαισίου και αν ξεπερασθούν κάποιες παρωχημένες νοοτροπίες».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η ανακοίνωση τριών μελών του Σ.Ι. του Παν. Μακεδονίας (Γεώργιος-Μιχαήλ Κωνσταντινίδης από το University of Chicago, Στυλιανός Περράκης από το Concordia University και Νικόλαος Σαχινίδης από το Carnegie Mellon University) που παραιτήθηκαν. «Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τα Σ.Ι. σαν διακοσμητικά όργανα, αποψιλώνοντάς τα από κάθε ελεγκτικό και διοικητικό ρόλο. Η παραμονή μας με τέτοιες συνθήκες συνιστά την αποδοχή του συστήματος λειτουργίας και διοίκησης των πανεπιστημίων που βρήκαμε και προσπαθήσαμε να μεταρρυθμίσουμε χωρίς να το πετύχουμε. Επειδή γενική βελτίωση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας δεν είναι εφικτή χωρίς τέτοιες αλλαγές, διαλέξαμε την οδό της παραίτησης για να μη γίνουμε συνένοχοι στην υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή