Ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις θα ζητήσει η κυβέρνηση από τους θεσμούς

Ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις θα ζητήσει η κυβέρνηση από τους θεσμούς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα επέλθει συμφωνία που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συζητήθηκε σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής όσο και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου.

Ο νέος λογαριασμός, εφόσον αυτό τεθεί σε εφαρμογή, θα ονομάζεται «ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός» ή «τροφοδότης λογαριασμός».

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΕΕ στον λογαριασμό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και ενδεχομένως προμηθευτές. Αν και η ΕΣΕΕ ζητά ο λογαριασμός να είναι ακατάσχετος στο σύνολό του, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό από τους πιστωτές της χώρας. Και αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να δημιουργήσει τον ειδικό αυτό λογαριασμό και ταυτόχρονα να χρωστάει μικρά ή μεγάλα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία για ακατάσχετο λογαριασμό σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-80%.

Η πρόταση των εμπόρων έχει αποσταλεί και στους δανειστές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Στη χθεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε και ειδική μελέτη της ΕΣΕΕ σύμφωνα με την οποία η καθιέρωση αυτού του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάντως, πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των πιστωτών αναφέρουν ότι είναι δύσκολο το μέτρο να γίνει αποδεκτό για επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι εάν δεν υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας, δεν αποκλείεται κάποιες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, καλυπτόμενες από τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή