Απειλεί τη δημόσια υγεία η φωτιά στη χωματερή Πύλου

Απειλεί τη δημόσια υγεία η φωτιά στη χωματερή Πύλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει για έβδομη μέρα να σιγοκαίει και να καπνίζει η χωματερή του Αγίου Νικολάου στον Δήμο Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία, ύστερα από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον χώρο στις 23 Αυγούστου. «Θα χρειαστούμε μερικές μέρες ακόμα μέχρι να καλύψουμε τον όγκο των απορριμμάτων και να σταματήσει το φαινόμενο της διάχυσης του καπνού», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τους πολίτες και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν η φορά του ανέμου είναι προς κατοικημένες περιοχές. Για τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς πραγματοποιείται έρευνα. «Στον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ είχαν ξεκινήσει έργα αποκατάστασης από εργολάβο, με ευθύνη της Περιφέρειας. Υπήρξε διακοπή των εργασιών και κάποια στιγμή εκδηλώθηκε φωτιά, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Ο δήμος από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε», λέει ο δήμαρχος, εκτιμώντας πως μπορεί η επιχείρηση να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Τα στοιβαγμένα απορρίμματα παράγουν μεθάνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερο εύφλεκτο.

Παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα Πύλου, για προκαταρκτική εξέταση, έδωσε ο εισαγγελέας Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, μετά καταγγελίες πολιτών. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο σύλλογος «Ιωάννης Καποδίστριας», που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μεθώνης, ο οποίος αναφέρεται στις «διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών και τις πασιφανείς, τεράστιες ευθύνες και παλινωδίες της Περιφέρειας και της Πολιτείας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να πρυτανεύουν το συμφέρον των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος και υπεύθυνα και αποφασιστικά να προκρίνονται λύσεις που να υπηρετούν τα παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να κωφεύει και να είναι διαιτητής των συμφερόντων των εργολάβων. Οι όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν, πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη».

Κόλαση φωτιάς διαμορφώθηκε σε εργοστάσιο χυμοποιίας στην Αργολίδα, ανάμεσα σε Αργος και Νέα Κίο, όταν φωτιά που εκδηλώθηκε χθες έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω του πλήθους εύφλεκτων υλικών. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής (34 πυροσβέστες με 15 οχήματα) έσπευσαν στον χώρο και προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Το προηγούμενο 24ωρο η Πυροσβεστική αντιμετώπισε πλήθος πυρκαγιών και συγκεκριμένα 46 αγροτοδασικές και 41 αστικές. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος κατασβέστηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις στις περιοχές Κόντσικα Ιωαννίνων, Τρωιανάτα Κεφαλονιάς, Καρακάξα Αργους, Σαγαίικα Δυτικής Αχαΐας, Ν. Αγχίαλος Βόλου και στη Θήβα.

Υπό μερικό έλεγχο είχαν τεθεί οι πυρκαγιές σε δασική έκταση στην περιοχή Βρυσάκια Χαλκίδας, στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, στο Ελευθεροχώρι Κιλκίς, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Πλατανιάς Χανίων Κρήτης, καθώς και στην περιοχή Λαράνι Ηρακλείου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή