Νέα εκτέλεση αξιωματούχου της Β. Κορέας

Νέα εκτέλεση αξιωματούχου της Β. Κορέας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ εκτέλεσε έναν από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς του ότι επέδειξε «ασέβεια» έναντι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ενοποίησης στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, μια από τις κυριότερες πηγές πληροφοριών για τις εξελίξεις στους κόλπους του αδιαφανούς κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, ο υπουργός Παιδείας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Τζιν, ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης της χώρας, θανατώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα τον Ιούνιο για «αντικομματική, αντεπαναστατική προπαγάνδα». Η ίδια πηγή αναφέρει ότι προηγουμένως ο Κιμ είχε κληθεί σε ανάκριση για «ανάρμοστη» στάση σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας του.

Διεθνείς παρατηρητές εμφανίζονταν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι προγενέστερες πληροφορίες της Νότιας Κορέας περί εκτελέσεων στον βόρειο γείτονά της δεν επιβεβαιώθηκαν. Τον Μάιο υπήρξαν αναφορές που έφεραν τον ανώτατο στρατιωτικό Ρι Γιονγκ Τζιλ να έχει εκτελεσθεί προ τριμήνου. Ωστόσο στο 7ο συνέδριο του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγιάνγκ λίγες ημέρες αργότερα, ο «εκτελεσθείς» Ρι φιγουράριζε μεταξύ των επισήμων.

Εάν επιβεβαιωθεί η χθεσινή πληροφορία των νοτιοκορεατικών αρχών, θα πρόκειται για νέο κρίκο στον κύκλο των εκκαθαρίσεων που έχει ανοίξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2011, ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Στην πιο σημαντική εκκαθάριση, ο Τζανγκ Σονγκ Ταέκ, θείος του Βορειοκορεάτη ηγέτη και θεωρούμενος «νούμερο 2» του καθεστώτος, εκτελέσθηκε για προδοσία και διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013. Τον Απρίλιο του 2015 προκάλεσε αίσθηση διεθνώς η πληροφορία ότι ο Κιμ διέταξε να εκτελεσθεί με… αντιαεροπορικό πύραυλο ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ιόν Γιονγκ Τσολ. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε επίσης ότι άλλοι δύο αξιωματούχοι του καθεστώτος Πιονγιάνγκ υπέστησαν πειθαρχικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν υποχρεωτική «αναδιαπαιδαγώγηση». Ο πλέον υψηλά ιστάμενος εκ των δύο είναι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, υπουργός Ενιαίου Μετώπου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται και οι σχέσεις με τη Νότιο Κορέα. Σύμφωνα με τη Σεούλ, ο Κιμ επικρίθηκε για «αλαζονική συμπεριφορά» και «κατάχρηση εξουσίας» και υποχρεώθηκε να υποστεί πρόγραμμα «αναδιαπαιδαγώγησης», εργαζόμενος σε αγροτική φάρμα έως τα μέσα Αυγούστου. Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ έχει εμφανιστεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια στο πλευρό του ανώτατου ηγέτη της χώρας σε δημόσιες εκδηλώσεις και μέχρι χθες εθεωρείτο ότι βρισκόταν στον στενό του περίγυρο. Πέραν των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, στον τομέα ευθύνης του υπαγόταν και η καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών.

Πάνω από 100 δολοφονίες

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Γιονχάπ», περισσότεροι από 100 αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί στη Βόρεια Κορέα από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εγγονός του ιστορικού ιδρυτή του κομμουνιστικού κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ. Πρόσφατα, η Πιονγιάνγκ υπέστη σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα, όταν ο αναπληρωτής πρεσβευτής της στο Λονδίνο αποστάτησε και κατέφυγε στη Σεούλ με την οικογένειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή