Αποζημιώσεις με οκτώ έτη καθυστέρηση

Αποζημιώσεις με οκτώ έτη καθυστέρηση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά αποφάσεων για την αποκατάσταση των πληγέντων από πλημμύρες υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών και οι υφυπουργοί τους. Εως εδώ, όλα καλά. Το θέμα είναι ότι οι αποζημιώσεις αφορούσαν πλημμύρες που ακόμα και οι πλημμυροπαθείς μάλλον θα τις έχουν… ξεχάσει. Συγκεκριμένα, προβλέπονται αποζημιώσεις για πλημμύρες τα έτη 2012, 2011, 2010, ακόμα και το 2009. Δηλαδή, πλημμύρες που έγιναν ακόμα και πριν από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, τα εμπορικά καταστήματα και οι λοιπές επιχειρήσεις που δικαιούνταν την αποζημίωση, είναι ακόμα σε λειτουργία ή έχουν κλείσει είτε λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ζημίες τους από τις πλημμύρες, είτε λόγω κρίσης. Πάντως, το κράτος φαίνεται πως δεν τους ξέχασε!

Eπίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, δηλώνοντας αντίθετος στην αφαίρεση από το κράτος αδειοδοτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπεται σε τελευταίο σχέδιο νόμου. Κατά τον Σύλλογο, η κοινωνία, το περιβάλλον, ο καταναλωτής, η συντριπτική πλειονότητα των συνεπών επιχειρηματιών του τουρισμού και ο υγιής ανταγωνισμός παύουν πλέον να προστατεύονται από το κράτος, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και η προστασία τους επαφίεται στον «πατριωτισμό» των επενδυτών. Προφανώς θέλουν να συνεχίσει να επαφίεται στον πατριωτισμό της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας και της ανοργανωσιάς του Δημοσίου.

Επενδύσεις από τη Viohalco

Την επέκταση του εμπορικού κέντρου ΙΚΕΑ/River West μέχρι το τέλος της χρονιάς, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισού στο ύψος του Αιγάλεω, εξετάζει η διοίκηση της Viohalco, καθώς κρίνεται ικανοποιητική η πορεία της επένδυσης. Τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που αναπτύσσονται ή έχουν αναπτυχθεί από τη Viohalco βρίσκονται στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες. Η συνολική αξία των επενδυτικών ακινήτων ανέρχεται σε 156 εκατ. ευρώ με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία του 2015. Επιπρόσθετα, το 2017 ξεκινά η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Εσοδα αλλά και αύξηση προβλέψεων για τις τράπεζες

Μεικτή χαρακτηρίζουν την εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών οι αναλυτές, καθώς μπορεί τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες να σημείωσαν σημαντική άνοδο –κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρήματος και της αύξησης των προμηθειών– ωστόσο οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τα κάποια σημάδια βελτίωσης, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και όσο συνεχίζεται η χαμηλή πτήση της οικονομίας τόσο δυσκολότερη είναι και η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σήμερα οι υπογραφές για τον Μαρινόπουλο

Σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται τελικώς το μνημόνιο συνεργασίας (MοU) μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και των εταιρειών Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου για τη μεταβίβαση της τελευταίας στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί και την οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Σκλαβενίτης. Στο μνημόνιο αποτυπώνονται όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας. Στόχος η ταχύτατη υλοποίηση της συμφωνίας και κυρίως η επανατροφοδότηση των καταστημάτων με εμπόρευμα, έτσι ώστε να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι πελάτες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχει προβλεφθεί και ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή των τραπεζών, του Σκλαβενίτη και του Μαρινόπουλου, έτσι ώστε να στηριχθεί η επανεκκίνηση της νέας εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή