Συναντήσεις Αβραμόπουλου με Τούρκους υπουργούς στην Αγκυρα

Συναντήσεις Αβραμόπουλου με Τούρκους υπουργούς στην Αγκυρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, είναι ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mevlüt Çavuşoğlu, και με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ömer Çelik. Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία, καθώς και η πορεία εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σχετικά με τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του προς τον τύπο, με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ömer Çelik, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της ΕΕ, και η ΕΕ βασικός εταίρος της Τουρκίας. Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Οι συναντήσεις μας σήμερα το αποδεικνύουν.

Αυτό που συνέβη στις 15 Ιουλίου ήταν ένα ισχυρό σοκ για την Ευρώπη και για το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Δεν ήταν απλώς μια επίθεση κατά του Προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Ήταν μια επίθεση εναντίον της τουρκικής κοινωνίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Είμαι εδώ για να εκφράσω, ακόμα μια φορά, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πρόεδρο και στην κυβέρνηση της Τουρκίας, και για να καταδικάσω τις πράξεις βίας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας, με αλληλεγγύη προς τον λαό της και τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς της.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση του διαλόγου σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Έχουν επιτευχθεί πολλά τους τελευταίους μήνες και θέλουμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα.

Από τον Μάρτιο, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Τουρκία για να επιτύχει τους στόχους της.

Η Τουρκία δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας των τρομοκρατικών απειλών. Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στο λαό της Τουρκίας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Gaziantep και στο Cizre.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοιες τρομοκρατικές απειλές. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας γινόμαστε ισχυρότεροι στην καταπολέμηση του κοινού μας εχθρού, με σεβασμό πάντα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μας.

Έχουμε δεσμευθεί από κοινού για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει φέρει απτά αποτελέσματα. Οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την εξαιρετική συνεργασία και να είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιστροφής, επανεισδοχής, και επανεγκατάστασης.

Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να είναι ασταθής και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα. Περισσότερο από ποτέ, ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να παραμείνουμε στενοί εταίροι, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη σταθερότητα και ευημερία.»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή