Μουσικές εξαίσιες

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

LOUD HAILER

Τζεφ Μπεκ

ATCO

O θρύλος του μουσικού ηλεκτρισμού Τζεφ Μπεκ επιστρέφει με νέο άλμπουμ και τη σκέψη του (απολαυστικά) κολλημένη στο κλασικό ροκ και τον Τζίμι Χέντριξ. Το «Loud Hailer», στο οποίο συνεργάζεται με το νεανικό δίδυμο των Βρετανών «Bones», είναι μια συλλογή κιθαριστικών ύμνων, τόσο παλιών και ταυτόχρονα σύγχρονων, όσο η ίδια η ροκ. Μέσα του συνυπάρχουν χειμαρρώδεις συνθέσεις που φτάνουν στο κατώφλι του μέταλ («Thugs Club»), μαζί με παραδοσιακά μπλουζ («Shrine») αλλά και συναρπαστικά «βρώμικους» πειραματισμούς («Pull It»). Οι στίχοι με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο κυρίως, στρέφονται κατά του πολέμου, της απληστίας, της απάθειας και της κενής περιεχομένου φήμης· η πιο δυναμική και ακριβής φωνή, ωστόσο, έρχεται (και εδώ) από τις μαγικές χορδές του Τζεφ Μπεκ.

AIMΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΠΟΠ

STRING DEMONS

Fear of the bach

FM RECORDS

Μεγαλωμένοι μέσα στη μουσική, με γερή κλασική κατάρτιση, βραβεία και διακρίσεις, ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη ένωσαν τη γνώση, το ταμπεραμέντο και το χιούμορ τους υπό το όνομα String Demons και σε μόλις δύο χρόνια κέρδισαν το κοινό με τις απρόσμενες μουσικές διασκευές τους. Συνθέσεις των Μπαχ, Βιβάλντι, Θεοδωράκη, Βαμβακάρη, αλλά και Iron Maiden και Queen εναλλάσσονται και στο νέο διπλό άλμπουμ τους με τίτλο «Fear of the Bach» παιγμένες με τσέλο και βιολί, με αυθεντική μουσικότητα και εκρηκτική, συχνά, φαντασία. Ανάμεσα στα δικά τους κομμάτια, εκείνο με τίτλο «Βίος και αλητεία ενός πολιτικού», που, αν και δεν έχει στίχους, περιέχει όλο το άχτι και τον σαρκασμό δύο νέων ανθρώπων απέναντι στην ελληνική παθογένεια.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

ΠΟΠ

WHITNEY

Light Upon the Lake

Secretly canadian

Το δίδυμο Whitney, προερχόμενο από το Σικάγο και αποτελούμενο από τον κιθαρίστα Max Kakacek και τον ντράμερ Julien Ehrlich, κάνει με τον δίσκο «Light Upon the Lake» ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο. Παίζουν χαλαρή indie ροκ, που σε στιγμές προσεγγίζει την ψυχεδέλεια και τα μοτίβα τους είναι φωτεινά, ζεστά, γλυκόπικρα. Απαλές ενορχηστρώσεις με γλυκόπιοτες κιθαριστικές συγχορδίες, στίχοι ανάλαφρα συναισθηματικοί που εξιστορούν κυρίως ρομαντικά θέματα και μια φωνή που δείχνει να έχει κάτι το γνήσιο, μοιάζει χωρίς επεξεργασία, κάποιου που τραγουδά από καρδιάς. Οι Whitney, στον ολιγόλεπτο πρώτο τους δίσκο, καταφέρνουν και ξεπερνούν το όριο της κοινοτοπίας σε κάτι προσωπικό, αναγνωρίσιμο και πάνω από όλα όμορφο.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΟΚ

CASS MCCOMBS

Μangy Love

ANTI

Μετά το φιλόδοξο και πλούσιο μουσικά διπλό άλμπουμ «Big Wheel and Others», ο Αμερικανός τραγουδοποιός Cass McCombs με τη δημιουργία της 8ης δουλειάς του «Mangy Love», κυκλοφορεί ένα συμπαγές σύνολο τραγουδιών που αποκαλύπτεται σιγά σιγά σε κάθε νέα ακρόασή του. Ο McCombs αναμειγνύει περίτεχνα τους καυστικούς κοινωνικοπολιτικούς στίχους με τη ροκ αισθητική της δεκαετίας του ’70 και τις indie μουσικές εξάρσεις του σήμερα. Το άλμπουμ ξεκινά με τη μελαγχολική μπαλάντα «Bum Bum Bum», αγγίζοντας τον ρατσισμό και τη διαφθορά της σύγχρονης κοινωνίας και συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, τη σύγκρουση αταίριαστων ρυθμών και μελωδιών, αφήνοντας στον ακροατή ένα σουρεαλιστικό μουσικό τοπίο με πολλά κρυμμένα νοήματα. Κορυφαία στιγμή του άλμπουμ είναι το νοσταλγικό τραγούδι «Opposite House» με τα υπέροχα φωνητικά της Angel Olsen.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

A. KURZAK, M. KWIECIEN, N. GOERNER

Fryderyk Chopin

NIFCCD 016

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα έργα του Φρεντερίκ Σοπέν για πιάνο. Πόσοι όμως ξέρουν ότι συνέθεσε επίσης μία σειρά από τραγούδια, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες αρετές με τα πιανιστικά του έργα, τον λυρισμό, την ενέργεια, τη φαντασία; Στην παρούσα κυκλοφορία ηχογραφήθηκαν με τη φροντίδα του Ινστιτούτου Σοπέν της Πολωνίας. Τα ερμηνεύουν τρεις εξαιρετικοί μουσικοί: η υψίφωνος Αλεξάντρα Κουρζάκ και ο βαρύτονος Μάριους Κβίτσεν, οι οποίοι σταδιοδρομούν στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα, καθώς επίσης ο πιανίστας Νέλσον Γκέρνερ, ο οποίος εκμαιεύει απίστευτα χρώματα από το ιστορικό πιάνο Πλεγέλ του 1848. Ετσι ερμηνευμένες, οι 19 μικρογραφίες βρίσκουν επάξια τη θέση τους πλάι σε άλλα πολύ γνωστότερα τραγούδια.

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή