Κινητικότητα στη μεθόριο με ΠΓΔΜ

Κινητικότητα στη μεθόριο με ΠΓΔΜ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τρεις μήνες μετά το κλείσιμο της Ειδομένης και του «βαλκανικού διαδρόμου», η κινητικότητα στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ, όπου λειτουργούσε η κυρίως πύλη εξόδου προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη δείχνει να αναζωπυρώνεται και πάλι, με δυναμικές διαδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και πολλούς άλλους που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν παράνομα στη FYROM και από εκεί θα συνεχίσουν για την Ευρώπη.

Χθες, εκατοντάδες Σύροι και Ιρακινοί βγήκαν το πρωί από το κέντρο φιλοξενίας στο Χέρσο του Κιλκίς και επιχείρησαν να αποκλείσουν τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ύψος του Πολυκάστρου, πλην όμως εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και τελικά οι διαδηλωτές αποχώρησαν ύστερα από σαραντάλεπτη διαμαρτυρία, στη διάρκεια της οποίας φώναζαν συνθήματα για άνοιγμα των συνόρων και κάποιοι εξ αυτών εκσφενδόνιζαν πέτρες εναντίον των αντρών της ΕΛ.ΑΣ. Συγκέντρωση και πορεία προσφύγων και μεταναστών που προέρχονταν από τα γύρω κέντρα φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκληθεί επί ώρες μποτιλιάρισμα.

Και σε αυτή την κινητοποίηση οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αναγκαστική παραμονή τους στην Ελλάδα, την οποία, όπως έγραφαν στα πανό τους, επιθυμούν να εγκαταλείψουν με προορισμό την Ευρώπη.

Καθώς όσο περνάει ο καιρός και δεν διαφαίνεται προοπτική συνέχισης του ταξιδιού προς τη Γερμανία των χιλιάδων «φιλοξενουμένων», η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται στα κέντρα παραμονής και οι αρμόδιοι φοβούνται ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται περί κρουσμάτων ασθενειών και επιδημιών, όπως προσφάτως στα κέντρα φιλοξενίας στο Κιλκίς, ανεβάζουν την ένταση στις τοπικές κοινωνίες και οι φωνές εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών πυκνώνουν και δυναμώνουν.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν τα κέντρα φιλοξενίας και δεν επιστρέφουν ή δίνουν σημεία ζωής ύστερα από μερικές μέρες ή εβδομάδες, ενημερώνοντας τηλεφωνικά ομοεθνείς και συνοδοιπόρους ότι βρίσκονται κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Είναι εκείνοι που μπορούν ακόμα να πληρώσουν αδρά και να περάσουν τα σύνορα μέχρι τη Γερμανία ή ακόμα παραπάνω στη Σουηδία. «Η ταρίφα για τα πλαστά έγγραφα έχει ανέλθει στα 2.800 ευρώ ανά κεφάλι», λέει στην «Κ» ένας Σύρος που βοηθάει ομοεθνείς του. «Ολο και περισσότεροι εξαφανίζονται, λες και τους καταπίνει η γη. Αυτοί όλοι βρίσκουν τρόπους να φύγουν από την Ελλάδα», εξηγεί.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψε την κινητικότητα που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο ύψος του νομού Κιλκίς, λέγοντας ότι συλλαμβάνονται καθημερινά από πενήντα έως διακόσια άτομα που επιχειρούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ. «Καταφθάνουν με τρένο και οι πιο πολλοί αποβιβάζονται στις Μουριές και στη Δοϊράνη. Από εκεί προσπαθούν να περάσουν απέναντι, διασχίζοντας τις δασόφυτες πλαγιές και την όχθη της λίμνης. Αλλοι επιχειρούν να παρακάμψουν τον φράχτη από το χωριό Χαμηλό κοντά στην Ειδομένη, από όπου είχε επιχειρηθεί τον Ιούνιο εκείνη η μαζική είσοδος στα Σκόπια. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αποτρέψουμε. Καθημερινά γεμίζουμε τρία λεωφορεία και τους στέλνουμε στο κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης». Ανατολικότερα στην οριογραμμή με τη Βουλγαρία αναμένεται να περιπολούν από κοινού Ελληνες και Βούλγαροι συνοριοφύλακες, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία επίσκεψη του κ. Τόσκα στη Σόφια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή