Αμφισβήτηση κυπριακής ΑΟΖ από την Αγκυρα

Αμφισβήτηση κυπριακής ΑΟΖ από την Αγκυρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδιο ανάμεσα σε κυπριακό ερευνητικό σκάφος και μια τουρκική φρεγάτα στα ανατολικά του νησιού, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποκαλύπτεται από χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες, στις 21 Αυγούστου τουρκική φρεγάτα απηύθυνε προειδοποιήσεις προς το κυπριακό ερευνητικό σκάφος «Royal Flash», ώστε αυτό να σταματήσει τις έρευνες που πραγματοποιούσε σε θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκονται ενεργειακά κοιτάσματα, ανατολικά της Κύπρου. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν, στις αρχικές προειδοποιήσεις της φρεγάτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο καπετάνιος του ερευνητικού σκάφος δεν απάντησε και συνέχισε τις έρευνες σε ακόμη μεγαλύτερη ακτίνα. Τα σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού επανήλθαν και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 25 και τις 26 Αυγούστου, όταν πλέον ο καπετάνιος του «Royal Flash» αποφάσισε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Βασική αιτιολογία της παρενόχλησης του κυπριακού ερευνητικού σκάφους από το τουρκικό Π.Ν. είναι ότι έπλεε σε περιοχή που βρίσκεται εντός του νοητού τριγώνου Μερσίνης, Αντιοχείας και Αμμοχώστου που θεωρείται από την Αγκυρα σαφώς οριοθετημένο μέσα στην τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριοποίησης, η Αγκυρα τονίζει ότι τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2006, στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή διεξάγεται η επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου».

Οι σχετικές πληροφορίες δεν είναι η μόνη έκφανση αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον προηγούμενο Μάιο η Τουρκία αμφισβήτησε με επιστολή της στον ΟΗΕ όλες τις εν εξελίξει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως άκυρες, διότι, όπως παγίως ισχυρίζεται η Αγκυρα, πραγματοποιούνται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Επ’ αυτού η Αγκυρα θεωρεί ότι πρακτικά η Κύπρος δεν έχει υφαλοκρηπίδα, αλλά επικάθεται πάνω στην τουρκική η οποία οριοθετείται έναντι της Αιγύπτου. Εξάλλου η Αγκυρα αμφισβητεί και ζητεί την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η στενή συνεργασία Λευκωσίας-Καΐρου στα ενεργειακά ζητήματα ενοχλεί ιδιαιτέρως την Αγκυρα, η οποία, ούτως ή άλλως, διατηρεί κάκιστες σχέσεις με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις προχθές οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραφαν συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να επεκταθεί, αναλόγως και με την εξέλιξη των ερευνών, στο τεράστιο κοίτασμα Ζορ που βρίσκεται εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή