Αναπτυξιακή «στροφή» βλέπει ο κ. Αλ. Τσίπρας

Αναπτυξιακή «στροφή» βλέπει ο κ. Αλ. Τσίπρας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη ιδέα του –σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος– «οραματικού αφηγήματος», που πρόκειται να παρουσιάσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της συμπρωτεύουσας.

Καθώς τα περιθώρια παροχών είναι αναιμικά και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση των προθέσεων των εταίρων έναντι αυτών, το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι σημαντικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αφορά τη μεγάλη εικόνα, την επόμενη ημέρα της εξόδου της οικονομίας από την κρίση, της σταδιακής μετάβασης σε συνθήκες ομαλότητας και ανάπτυξης και της απεμπλοκής από τα μνημόνια που η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει το ταχύτερο δυνατόν με μια έξοδο στις αγορές.Την ίδια στιγμή, σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ότι θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου για καλύτερο συντονισμό και αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Βεβαίως, εκείνοι, από την πλευρά τους, βιώνοντας τη σκληρή καθημερινότητα της πραγματικής οικονομίας και μετρώντας μέρα την ημέρα τις αντοχές τους, περιέγραψαν μια μάλλον ζοφερή πραγματικότητα και ζήτησαν, με τις προτάσεις που παρουσίασαν, να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες δράσεις και να μην περιορίζεται σε ωραιοποιημένα αφηγήματα. Πάντως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα έσπευσαν να αποδώσουν τη δραματική εικόνα της αγοράς που παρουσιάσθηκε στην πολιτική τοποθέτηση εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, προσδίδοντας στις τοποθετήσεις τους αντιπολιτευτική προς την κυβέρνηση στάση.

Στο διά ταύτα, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση θα μελετηθούν και εφόσον αξιολογηθούν ως κατάλληλες και υλοποιήσιμες, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν, κάποιες από αυτές ενδεχομένως θα συμπεριληφθούν στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.

Οσον αφορά το αφήγημα του success story που σταδιακά υιοθετεί η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ως τους πλέον κρίσιμους, διότι, όπως υπογράμμισε, «θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ανέφερε, επίσης, ότι η επόμενη ημέρα στην οικονομία είναι κοντά, καθώς μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα κριθεί η εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Και πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που βεβαίως θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή μετά έξι χρόνια πολύ μεγάλων δυσκολιών και σε σχέση με τις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επενδύουν στο πλέον αισιόδοξο σενάριο υπέρβασης των ενστάσεων που ήδη έχουν διατυπωθεί αναφορικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους –κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι μόνο η Κομισιόν εμφανίζεται για την ώρα πιο φιλική στο συγκεκριμένο θέμα– και εκτιμούν ότι θα μπορούσε η Αθήνα να προχωρήσει έπειτα από μερικούς μήνες στην έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ότι «η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης και πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια όχι με λόγια αλλά με έργα», αυτό, δηλαδή, που και εκείνοι του ζήτησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή