Ευρωπαϊκό λόμπι κατηγορεί την Κίνα για προστατευτισμό

Ευρωπαϊκό λόμπι κατηγορεί την Κίνα για προστατευτισμό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε., προειδοποιώντας την Κίνα ότι θα ολισθήσει σε καθεστώς προστατευτισμού, εάν δεν επιταχύνει το άνοιγμα της αγοράς της στις ξένες επενδύσεις, όταν την ίδια στιγμή τα κινεζικά κεφάλαια εισρέουν ανεμπόδιστα στην Ευρώπη. Σε ετήσια έκθεσή του και ενόψει του ότι το Σαββατοκύριακο η Κίνα φιλοξενεί τη σύνοδο του G20, το Επιμελητήριο παρατηρεί πως αυτή η ανισόρροπη πρόσβαση για τις ξένες εταιρείες δεν είναι πολιτικά βιώσιμη. Αλλωστε η πρόοδος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει δεσμευθεί να προωθήσει το Πεκίνο για να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις, είναι πολύ απογοητευτική. Το Πεκίνο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο του G20 στον τουριστικό κόμβο της Χανγκζού, ώστε να αναπτύξει διεξοδικά ευρεία στρατηγική με κατεύθυνση την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν πως οι συνομιλίες μπορεί να επισκιαστούν από τις ανησυχίες για την αναθέρμανση του προστατευτισμού.

Πρόσφατα το Πεκίνο αντέδρασε στην άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει την πώληση του μεγαλύτερου ηλεκτροδοτικού δικτύου της χώρας αντί 7,7 δισ. δολ. σε κινεζικό όμιλο αλλά και στην καθυστέρηση της Βρετανίας να εγκρίνει επενδύσεις 24 δισ. δολ. σε πυρηνικό σταθμό – ισχυρίστηκε ότι οι χειρισμοί οδηγούν σε προστατευτισμό και παράνοια. Αξιωματούχοι δυτικών κρατών λένε πως τα εντός Κίνας εμπόδια είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα για τις ξένες εταιρείες στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην περίθαλψη και στη διαχείριση των συστημάτων τροφοδοσίας. «Η Κίνα θα είχε σημαντικά οφέλη εάν έδινε τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στην οικονομία της», τόνισε ο Γιόεργκ Βούτκε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή