Νέες ακραίες δηλώσεις Τραμπ κατά μεταναστών

Νέες ακραίες δηλώσεις Τραμπ κατά μεταναστών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πύρινη αντιμεταναστευτική ομιλία εκφώνησε στο Φοίνιξ της Αριζόνας, το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή του από την Πόλη του Μεξικού, όπου συναντήθηκε με τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Παρότι στην ομιλία του Φοίνιξ ο Τραμπ απέφυγε να επαναλάβει την εμπρηστική του δέσμευση, περί άμεσης απέλασης των 11 περίπου εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών, που ζουν και εργάζονται σήμερα στις ΗΠΑ, ο επιθετικός τόνος του άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει σε τίποτα τη στάση του.

«Κάθε άτομο, που έχει εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, θα κινδυνεύει με απέλαση», είπε ο Τραμπ, που υπογράμμισε ότι η ειδικευμένη παραστρατιωτική δύναμη για τη μετανάστευση, τη δημιουργία της οποίας έχει προτείνει, θα αφιερωθεί στον εντοπισμό και την απέλαση εγκληματιών και άλλων ατόμων που απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει τι μοίρα επιφυλάσσει σε όσους μετανάστες δεν έχουν υποπέσει σε άλλο αδίκημα από την παράνομη παρουσία εντός των αμερικανικών συνόρων. «Κάθε παράνομος μετανάστης, που συλλαμβάνεται για οποιοδήποτε αδίκημα θα αντιμετωπίσει άμεσα διαδικασίες απέλασης. Δεν θα υπάρχει αμνηστία. Οσοι παράνομοι μετανάστες επιθυμούν να αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή», είπε ο Τραμπ.

Νέα μεταμόρφωση

Το επιθετικό ύφος της ομιλίας στο Φοίνιξ σηματοδότησε την οβιδιακή μεταμόρφωση του Τραμπ, από σοβαρό και μετριοπαθή συνομιλητή του Μεξικανού προέδρου Πένια Νιέτο, σε φλογερό ρήτορα κατά του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μεξικανό πρόεδρο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους Μεξικανούς «εκπληκτικούς ανθρώπους», ευχαριστώντας θερμά τον πρόεδρο του Μεξικού για την πρόσκληση. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, όμως, ο Τραμπ ενεπλάκη σε αντιπαράθεση, μέσω Twitter αυτή τη φορά, με τον προ λίγων ωρών οικοδεσπότη του.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ, Πένια Νιέτο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες δεν συζήτησαν το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους κατά μήκος των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων, την κατασκευή του οποίου έχει προτείνει ο Τραμπ.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, που παρέμεινε σιωπηλός τη στιγμή εκείνη, έγραψε αργότερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ξεκαθάρισα στον κ. Τραμπ ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους».

Καθώς η συνάντηση των δύο ανδρών διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο ισχυρισμός του Μεξικανού προέδρου είναι αδύνατον να διαψευσθεί. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φοίνιξ, ο Τραμπ είπε: «Το Μεξικό θα πληρώσει το σύνολο του κόστους κατασκευής του τείχους. Δεν το γνωρίζουν ακόμη, αλλά θα πληρώσουν για το τείχος».

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Τιμ Κέιν, είπε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ακόμη και αν ο Τραμπ λέει αλήθεια, η στάση του απέναντι στον Πένια Νιέτο δείχνει ότι «λύγισε κάτω από την πίεση και δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει τον Μεξικανό πρόεδρο κατάματα, απαιτώντας από το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή