Πλήρως εγγυημένο και εξυπηρετούμενο το δάνειο της «Κ»

Πλήρως εγγυημένο και εξυπηρετούμενο το δάνειο της «Κ»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρως εγγυημένο και εξυπηρετούμενο είναι το δάνειο που έχει λάβει από τις ελληνικές τράπεζες η «Καθημερινή», τόνισε χθες ο εκ των βασικών μετόχων της Καθημερινής Α.Ε. Θεμιστοκλής Αλαφούζος, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το ζήτημα της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Από τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις δε στις πολλές ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής προκύπτει ότι η συνολική εγγύηση ως προς τις υποχρεώσεις της εταιρείας είναι τριπλή: Πρώτον, άμεσα απέναντι στις τράπεζες, καθώς υπογράμμισε πως οι εγγυήσεις για τη σύναψη του δανείου είναι εμπράγματες και άμεσα ρευστοποιήσιμες. Δεύτερον, πως τα ίδια κεφάλαια δείχνουν υγιή πορεία: «Τα ίδια κεφάλαια της “Καθημερινής” είναι γύρω στα 85 εκατομμύρια. Η καθαρή θέση της στις 31/12/15 είναι 85 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τρίτον, επιπρόσθετο βασικό στοιχείο φερεγγυότητας είναι και το γεγονός πως η εφημερίδα τυγχάνει αναγνώρισης του κοινού, καθώς είναι πρώτη σε κυκλοφορία, τόσο ως ημερήσιο φύλλο όσο και τις Κυριακές. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, σημείωσε με αφορμή και σχετικές ερωτήσεις πως η αναγνώριση του αναγνωστικού κοινού οφείλεται τόσο στον αντικειμενικό τρόπο ενημέρωσης που ακολουθεί η εφημερίδα όσο και στην πολυφωνία των απόψεων που φιλοξενεί.

Ο κ. Αλαφούζος ερωτηθείς ανέφερε ότι το συναφθέν από ελληνικές τράπεζες δάνειο ανέρχεται σε ύψος 36 εκατομμυρίων ευρώ, ελήφθη για αναχρηματοδότηση προϋφισταμένων δανείων και η εξυπηρέτηση ήταν και είναι κανονική, δίχως ληξιπρόθεσμες δόσεις ή οποιεσδήποτε άλλες οφειλές, είτε προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, για να συμπληρώσει πως η αποπληρωμή του επίσης γίνεται κανονικά.

«Δεν υπήρχε κανένα ληξιπρόθεσμο δάνειο. Δεν υπήρχε ληξιπρόθεσμος τόκος. Δεν υπήρχε ποτέ καθυστέρηση ούτε σε κεφάλαιο ούτε σε τόκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαφούζος, για να προσθέσει σε άλλο σημείο, ερωτηθείς σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές των εκδοτικών επιχειρήσεων της «Κ»: «Εχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό. Γιατί, όταν συρρικνώνεται μια δραστηριότητα, δυστυχώς, εξαφανίζονται και θέσεις εργασίας. Εμείς, λοιπόν, κάναμε μια προσπάθεια, με εξωστρέφεια, να κρατήσουμε δραστηριότητες ζωντανές και θέσεις εργασίας και να μη χαθεί αυτή η τεχνογνωσία που υπήρχε. Αυτό το πετύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ξεφεύγοντας από την καθαρά έκδοση εντύπων, εφημερίδων και αντίστοιχων προϊόντων και βασικός μας στόχος ήταν να στραφούμε, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, στα είκοσι-είκοσι πέντε εκατομμύρια ανθρώπων που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Κι αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από διαδικτυακές, ψηφιακές και έντυπες εκδόσεις. Επίσης, από το 2004 και μετά έχουμε επενδύσει γύρω στα 20 εκατομμύρια σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Σήμερα θα έλεγα ότι είμαστε η μόνη υγιής και αξιόπιστη μονάδα στο είδος μας. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν αισθανόμαστε την κρίση».

Κληθείς, τέλος, να μιλήσει για το φαινόμενο της διαπλοκής, της χρήσης ΜΜΕ για την άσκηση πολιτικής επιρροής, ο κ. Αλαφούζος υπογράμμισε πως αποτελούσε και αποτελεί σταθερή επιλογή να μη λαμβάνονται εργασίες από το Δημόσιο: «Δεν συμμετέχουμε στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Δεν συμμετέχουμε στις εκτυπώσεις των σχολικών βιβλίων. Γιατί ακριβώς προσπαθούμε –επειδή είμαστε στον χώρο της ενημέρωσης– να αποφεύγουμε να παίρνουμε δουλειές από το Δημόσιο. Είναι μια βασική αρχή αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή