Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα εμπνέουν τους νέους

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα εμπνέουν τους νέους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή μια κλασική ιστορία αγάπης και έξι υπέροχες μελωδίες, καλλιτέχνες 6-16 ετών καλούνται να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να μετατρέψουν τα συναισθήματά τους σε εικόνες. Ο εικαστικός διαγωνισμός «Ρωμαίος + Ιουλιέττα x 6», που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Shakespear Lives» του Βρετανικού Συμβουλίου για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι συμμετέχοντες είναι να ακούσουν τα έξι μουσικά αποσπάσματα τα οποία θα ερμηνεύσει η ΚΟΑ στην πρωινή θεματική συναυλία της 20ής Νοεμβρίου – ανάμεσά τους η εισαγωγή της Φαντασίας «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Τσαϊκόφσκι, ο «Χορός των Ιπποτών» από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Προκόφιεφ και η Σουίτα του Νίνο Ρότα για την ομότιτλη ταινία του Τζεφιρέλι. Αφού διαλέξουν το κομμάτι που τους άρεσε περισσότερο, θα «οπλιστούν» με μαρκαδόρους, τέμπερες, μολύβια, ψαλίδι και κόλλα ή με το ποντίκι του υπολογιστή τους και θα δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα τόσο από τη μουσική που μόλις άκουσαν όσο και από τη σαιξπηρική ιστορία.

«Εχουμε δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο στο εργαστήρι “Ηχο-γραφίζοντας” (όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν αντλώντας έμπνευση από μουσικές συνθέσεις) με εξαιρετικά αποτελέσματα», αναφέρει η Σοφία Τοπούζη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου. «Θέλουμε τα παιδιά να ακούσουν τα αποσπάσματα και ενδεχομένως να αναζητήσουν πληροφορίες στο Iντερνετ πριν αρχίσουν να ζωγραφίζουν», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η ιδέα για τη διοργάνωση του διαγωνισμού προέκυψε κατά την προετοιμασία του προγράμματος της συναυλίας της ΚΟΑ. «Αντί να ζητήσουμε τη συνδρομή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, προτιμήσαμε να καλέσουμε τα παιδιά». Ετσι, ορισμένα από τα έργα θα προβληθούν κατά τη συναυλία, ενώ έξι από αυτά θα βραβευτούν από την κριτική επιτροπή.

Oι προτάσεις θα γίνονται δεκτές μόνο σε ψηφιακή μορφή έως τις 21 Οκτωβρίου.

www.megaron.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή