Το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις

Το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάτη μέσα στους οργανισμούς είναι «γένους αρσενικού», καθώς όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη διεθνής έρευνα της KPMG «Global Profiles of the Frauster», το 79% όσων διαπράττουν απάτη μέσα στις επιχειρήσεις είναι άνδρες, εκ των οποίων το 66% είχε και συνεργό. Οι γυναίκες φαίνεται να προτιμούν να λειτουργούν περισσότερο μόνες τους, με το 45% αυτών να έχει επιλέξει συνεργό.

Το προφίλ του απατεώνα στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα έχει ως εξής:

• Το 68% των απατεώνων είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, ενώ νεότερες ηλικίες αντιπροσωπεύονται στο δείγμα με ποσοστό 15%.

• Το 65% διέπραξε την απάτη, ενώ εργαζόταν στον οργανισμό και το 21% αφού είχε αποχωρήσει. Οπως διαπιστώθηκε το 38% εργαζόταν στον οργανισμό πάνω από 6 έτη και το 14% μεταξύ 4 και 6 ετών.

• Το 34% ήταν μέλη της ανώτατης διοίκησης και το 32% διευθυντικά στελέχη με προϋπηρεσία στον οργανισμό άνω των 6 ετών.

• Το 38% των απατεώνων χαρακτήρισαν εαυτόν ως αξιοσέβαστα πρόσωπα στους οργανισμούς που εργάζονταν και το 44% είχε σημαντικές δικαιοδοσίες, με δυνατότητα παραβίασης των συστημάτων ελέγχου.

Το κίνητρο που υπερίσχυσε για τη διάπραξη της απάτης ήταν το προσωπικό όφελος σε ποσοστό 60% και ακολουθεί η απληστία σε ποσοστό 36% και η ευκολία και η δυνατότητα («το κάνω γιατί μπορώ») σε ποσοστό 27%.

Βρήκαν την ευκαιρία

Η απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών αποτέλεσε ευκαιρία για τη διάπραξη της απάτης σε ποσοστό 61%. Στην Ευρώπη μάλιστα το 72% δήλωσε ότι λόγω μη επαρκών συστημάτων ελέγχου βρήκε ευκαιρία να διαπράξει την απάτη.

• Το 24% χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να διαπράξει την απάτη, ενώ το 47% προέβη σε κατάχρηση περιουσίας και το 22% σε αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων.

• Το 66% των περιπτώσεων απάτης διαπράχθηκε σε περίοδο 1 έως 5 ετών και στο 27% των περιπτώσεων η απάτη κόστισε σε κάθε οργανισμό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

• Το 44% των απατεώνων εντοπίστηκε έπειτα από πληροφορίες τρίτων, είτε με επίσημο τρόπο είτε με ανεπίσημο (παράπονα, υποδείξεις), ενώ το 24% έπειτα από διοικητικό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή