ΑΤΖΕΝΤΑ

Λατρεύοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Ηγέτης. Λέξη που φέρει φορτίο με θετικό και αρνητικό πρόσημο. Οι ηγέτες εξυπηρέτησαν την ανάγκη των πολιτών για προσωπολατρία – είτε υπήρξαν καθοριστικοί στην πρόοδο της χώρας τους είτε τη βύθισαν στο μαύρο. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανήκει σ’ εκείνους που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, στο μέτρο που αναλογούσε στις δυνάμεις τις δικές τους αλλά και της χώρας, ώστε να μετασχηματιστεί η Ελλάδα σε χώρα της Δύσης. Ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του και το Ηράκλειο της Κρήτης εγκαινιάζει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 19.00 την έκθεση «Ετόλμησα να υμνήσω...» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και την επιστημονική συμβολή της Αμαλίας Παππά και του Τάσου Σακελλαρόπουλου, η έκθεση θα επιχειρήσει να καταδείξει τις εκδηλώσεις λατρείας και αγάπης προς τον εθνάρχη.

Η έκθεση αποτελείται από αντικείμενα που καλύπτουν μεγάλο εύρος: επιστολές, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες, χαρακτικά αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης. Οπως λέει η κ. Καραπιδάκη: «Στόχος της έκθεσης είναι να υπογραμμίσει την άγραφη ιστορία, την κρυμμένη μέσα στην ψυχή του ελληνικού λαού, τη συναισθηματική φόρτιση για τον άνθρωπο που εισέπραξε “εις τοσούτον βαθμόν της λαϊκής ευνοίας”».

Οι σύγχρονοι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι Γ. Αδαμάκης, Κ. Βίττης, Γ. Γιώτσας, Β. Γκίνης, Χ. Κοντοσφύρης, Γ. Λασηθιωτάκης, Eλ. Παπαδημητρίου, T. Παρλαβάντζας, Αρ. Ρήμος, Πρ. Τζανουλίνος, Χρ. Τσώτσος, Χρ. Φοίτου. Τα εκθέματα που αποτελούν αξιοπρόσεκτα έργα τέχνης έως αντικείμενα στα όρια του λατρευτικού κιτς και βρίσκονται στα χέρια ιδρυμάτων και συλλεκτών είναι μια αφήγηση για την ανεξάντλητη ανάγκη των ανθρώπων για μεγάλους ηγέτες, στην αγκαλιά των οποίων κουρνιάζουν...

​​Βασιλική του Αγίου Μάρκου, εγκαίνια Τρίτη 6/9, 7 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ