Κόσμος πάει κι έρχεται στην έδρα του SSM

Κόσμος πάει κι έρχεται στην έδρα του SSM

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο, που είχε χθες συνάντηση με την επικεφαλής του SSM κ. Νουί (φωτ.), στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Στράτος, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, δεν είναι βέβαιον ότι θα συναντηθεί με την κ. Νουί. Ωστόσο κι αυτός θα θέσει στους συνομιλητές του το ίδιο θέμα, δηλαδή τη στελέχωση των διοικήσεων των τραπεζών. Για το ΤΧΣ το ζήτημα δεν είναι τόσο το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί ο νέος νόμος, όσο το γεγονός ότι ο SSM τον ερμηνεύει με τρόπο που δημιουργεί προβλήματα στο ΤΧΣ. Για παράδειγμα, ο SSM απορρίπτει στελέχη που έχει εγκρίνει το ΤΧΣ, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Την ίδια στιγμή αποδέχεται για μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών άλλα πρόσωπα που προτείνονται από τα funds αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Στη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στοχεύει στο 17% (από 39% σήμερα) ο όμιλος Πειραιώς το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018. Αυτό σημείωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιώργος Πουλόπουλος, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο κ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι ο όμιλος δεν σχεδιάζει μεγάλες συναλλαγές πωλήσεων «κόκκινων» δανείων, αν και μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να γίνουν μικρές σχετικές συναλλαγές. Για την οικονομία εκτίμησε ότι το 2016 θα κλείσει με ύφεση 1%, ενώ το 2017 θα έχουμε ανάπτυξη κατά 2%.

Νέα αναβολή για τους μετρητές

Με γεφύρι της Αρτας μοιάζει ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές». Οι πληροφορίες λένε ότι οδηγείται σε νέα αναβολή, και αυτό γιατί οι υποψήφιοι επενδυτές βάλλουν όλοι εναντίον όλων. Ασφαλιστικά μέτρα έχουν καταθέσει και οι τρεις συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, ο καθείς εναντίον των υπολοίπων, τα οποία εκδικάζονται μέσα στον Σεπτέμβριο. Το πιλοτικό έργο του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση 200.000 «έξυπνων» μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ, διεκδικούν τα επιχειρηματικά σχήματα, ένωση εταιρειών CMEC-Microdata, Intracom Telecom και ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Intrakat-Intrasoft International.

Καλύτερος προορισμός για το 2016 η Ελλάδα

Την Ελλάδα ψήφισαν οι αναγνώστες του Conde Nast Traveller, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού στον κόσμο, ως την καλύτερη χώρα για να επισκεφθεί κανείς το 2016. Στη σχετική λίστα που δημοσιοποίησε το CNT, μετά την Ελλάδα ακολουθούν κατά σειρά προτίμησης η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Νότιος Αφρική, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη και το Μεξικό. Σε άλλη λίστα του Conde Nast Traveller με τα καλύτερα νησιά στον κόσμο τα ελληνικά κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Την πρώτη θέση στην εν λόγω λίστα κατέλαβαν οι Μαλδίβες και την τρίτη οι Βαλεαρίδες.

Σειρά για εκκαθάριση οι «κακές ασφαλιστικές»

Μετά την ενοποίηση των εκκαθαρίσεων των «κακών τραπεζών», σειρά παίρνει η ενοποίηση των εκκαθαρίσεων των «κακών ασφαλιστικών». Η πρωτοβουλία ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και υλοποιείται σύμφωνα με το γράμμα πρόσφατου νόμου που όριζε ότι οι εκκαθαριστές σαράντα περίπου ασφαλιστικών επιχειρήσεων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια έπρεπε έως τα τέλη Ιουνίου να καταθέσουν τους φακέλους στην εποπτική αρχή. Η υποχρέωση της λογοδοσίας εκπληρώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενος στόχος είναι η αξιολόγηση των εκκαθαρίσεων και η ομαδοποίησή τους. Επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθεί η διαδικασία της κοινής εκκαθάρισης, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί χρήμα και κυρίως χρόνος. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές εκκρεμούν εδώ και 20 χρόνια, ενώ ο κατάλογος των ανακλήσεων είναι μακρύς την τελευταία δεκαετία και, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει κλείσει ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή