Ενας Αγγλος που λέει ό,τι θέλει

Ενας Αγγλος που λέει ό,τι θέλει

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λ​​ένε ότι καμιά φορά οι μεγαλύτερες αλήθειες λέγονται στην πλάκα. Τώρα αυτό το «αξίωμα» μπορεί να είναι και τελείως αυθαίρετο, όμως υπάρχει τουλάχιστον μία περίπτωση στην αμερικανική τηλεόραση, για την οποία φαντάζει πιο έγκυρο από ποτέ. Αναφερόμαστε φυσικά στην εκπομπή του Τζον Ολιβερ, το περίφημο «Last Week Tonight», το οποίο παρακολουθούμε και στη χώρα μας από τον Οte TV και τα επίσημα αποσπάσματα στο YouΤube. Για όσους δεν γνωρίζουν: ο κωμικός και πολιτικός σχολιαστής Τζον Ολιβερ δίνει κάθε εβδομάδα ένα μισάωρο σόου, παραγωγής του HBO, όπου μιλάει για τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας ή και για άλλα γενικότερου περιεχομένου.

Τι ξεχωρίζει όμως τη συγκεκριμένη εκπομπή από τις υπόλοιπες, ανάλογου περιεχομένου, της αχανούς αμερικανικής TV; Πρώτον και βασικό, ο Τζον Ολιβερ είναι Αγγλος. Το έμφυτο σαρκαστικό του χιούμορ σε συνδυασμό με την απόσταση που δεδομένα μπορεί να πάρει από την αμερικανική πραγματικότητα τον κάνει πολύ πιο εύστοχο και διασκεδαστικό στην κριτική του. Το δεύτερο, ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο παρουσιαστής λέει, περίπου, ό,τι θέλει. Λόγω της ώρας προβολής του σόου (σχετικά αργά τη νύχτα) αλλά και της απόλυτης ελευθερίας που, όπως λέει ο ίδιος, του έχει παραχωρήσει το κανάλι, ο Ολιβερ δεν διστάζει να στρέψει τα βέλη του προς τις κάθε λογής πολιτικές, τη θρησκεία, τον πρόεδρο, τη Γουόλ Στριτ, ακόμα και την «αγία» (ελέω διαφημίσεων) corporate America. Κι όλα αυτά διανθισμένα με μπόλικα μπινελίκια, όχι χάριν της πρόκλησης, αλλά ενταγμένα στην υπηρεσία του εμπνευσμένου κωμικού συνόλου.

Μέσα από τις τρεις σεζόν που έχει έως τώρα διαρκέσει η εκπομπή, κάποια επεισόδια σαφώς ξεχωρίζουν· όπως εκείνο το ξεκαρδιστικό που αφιέρωσε στον Ντόναλντ Τραμπ (του έχει μεγάλη αδυναμία) και συγκέντρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια «χτυπήματα» στο ΥouΤube. Από την άλλη, δεν διστάζει να επισημάνει τα κακώς κείμενα και σε ό,τι αφορά το δικό του σινάφι, σε ένα επίσης εξαιρετικό επεισόδιο για τον ρόλο των μίντια –και των εφημερίδων συγκεκριμένα– στη σύγχρονη εποχή. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στην κριτική. Μιλώντας με απλά παραδείγματα και πάντα με τη γλώσσα του χιούμορ, ο Ολιβερ αρέσκεται να σερβίρει στο κοινό και πιο σοβαρά/περίπλοκα θέματα όπως το παγκόσμιο χρέος, το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία κ.ο.κ. Οι εδώ (υποτίθεται) κωμικοί σχολιαστές καλό είναι να τον παρακολουθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή